Október az emlőszűrés hónapja

2023.10.25. 11:29 | Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal

Magyarországon jelenleg a 45-65 év közötti hölgyek kapnak népegészségügyi program keretében meghívást emlővizsgálatra. Az emlőszűrés fizikális vizsgálatból és mammográfiából áll. A mammográfia az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az emlőszűrésére. Ezzel a módszerrel felfedezett, korai stádiumú tumorokat az esetek döntő többségében meg tudják gyógyítani.

Minden arra jogosult 45-65 év közötti nő kétévente egyszer személyes, nevére szóló levél útján meghívást kap a mammográfiás szűrővizsgálatra.

Nagyon fontos tudni, hogy a népegészségügyi szűrővizsgálat a magukat egészségesnek érző emberek vizsgálatát jelenti a teljes magyar lakosságban, meghatározott életkori csoportokban. Szervezetten történik a szűrés, ez azt jelenti, hogy az emberek időről-időre személyre szóló meghívót kapnak, amivel ingyenesen igénybe tudják venni a szűrővizsgálatot.

Komárom-Esztergom vármegyében a népegészségügyi célú, célzott behívóleveles mammográfiás szűrések kétféle szolgáltatóval valósulnak meg: a Tatabányai Szent Borbála Kórház (2800 Tatabánya, Dózsa György út 77.) mammográfiás szűrőállomása által, illetve egyes településeken a MammAlba Kft. által üzemeltetett szűrőbusz segítségével.

Jelenleg Tatabánya érintett hölgy lakosai kapják kézhez a behívó levelet (Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórház), illetve november hónapban Dorog és Sárisáp településekre érkezik a MammAlba Kft. által működtetett szűrőbusz.

Mi történik egy emlőszűrésen?

A szűrőállomás recepcióján adminisztrátor fogadja, aki a személyi adatokon kívül egy kérdőív kitöltését fogja kérni, például:

  • Voltak-e vagy vannak-e emlőpanaszai?
  • Volt-e a családjában valakinek emlőbetegsége?
  • Részt vett-e már mammográfiás szűrővizsgálaton?

Ezen túlmenően részletes tájékoztatást ad arról, hogyan zajlik a szűrővizsgálat, mire kell felkészülni, és válaszol a további kérdésekre.

A vizsgálóhelyiségben a felsőtestet szabaddá kell tenni. Ezt követően a mammográfiát végző, szakképzett szakasszisztens tapintásos emlővizsgálatot végez. Ezután következik a mammográfiás vizsgálat, amikor a vizsgáló először az egyik oldali emlőt a készülék emlőtartó lapjára helyezi, majd egy másik plexiüveglapot helyez fölé. A két lap segítségével a mellet kissé összenyomja és 2 irányból röntgenfelvételt készít. Ugyanezt az eljárást elvégzi a másik emlővel is. Az emlők ellapítása kissé kellemetlen lehet, de nem fájdalmas. Mindez legfeljebb 2-3 perc alatt kész van.

A mammográfiás szűrés ingyenes, és az öltözőben eltöltött idővel együtt sem tart tovább 20 percnél. A felvételeket két emlődiagnosztikában jártas radiológus szakorvos, egymástól függetlenül értékeli. Amennyiben nem találnak semmilyen elváltozást, az emlőszűrést 2 év múlva kell ismételni, amelyre a páciens ismételten meghívót kap majd.

További részleteket a csatolmányokban olvashatnak.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal