Adatvédelmi tisztviselők szakmai napja – eszmecsere a GDPR magyarországi hatályba lépésének 5. évfordulóján

2023.06.01. 14:48 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

Az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete, a GDPR 2016-ban lépett hatályba.

A tagállami jogrendszerekben - így hazánkban is - csak a kétéves felkészülési időt követően 2018-tól vált teljes egészében kötelezővé és közvetlenül alkalmazandóvá. Azóta eltelt 5 esztendő. Az évforduló jó alkalom volt arra, hogy a személyes adatok védelmével, valamint a közérdekű adatigénylésekkel foglalkozó kollégák megvitassák a felmerült problémákat, kihívásokat és megosszák egymással tapasztalataikat, szükség esetén gyakorlott szakemberek segítségét kérjék.

Kép

A programon a kormányhivatalok adatvédelmi tisztviselőit Tarnai Richárd, Pest vármegye főispánja üdvözölte. Köszöntőjében felhívta a figyelmet a személyes adatok védelmének fontosságára, éppen ezért az adatvédelemmel foglalkozó kollégák munkájának jelentőségét is aláhúzta. Bíztatta az ország minden vármegyéjéből érkező szakembereket a közvetlen és nyitott eszmecserére.

Kép

rendezvényen aktuális témákról szóltak az előadások. A tematika összeállításakor a szervezők kifejezett szándéka volt, hogy az prezentációk és a jogesetek „kormányhivatali szervezetre” szabottak legyenek. Ennek jegyében Tóth Éva (NAIH, Információszabadság Főosztály, Átláthatósági Hatósági Osztály, osztályvezető) az átláthatósági vizsgálatról, Bendik Zsuzsanna a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal sérülékenységi vizsgálatáról, a Pest Vármegyei Kormányhivatal részéről Pércsi Éva a testkamerával, fedélzeti kamerával végzett adatkezelésekről, Barabás Gergely (NAIH Jogtanácsosi Főosztály, főosztályvezető) a mesterséges intelligencia és a közigazgatás vetületeiről, Halmainé dr. Takács Rita a Fejér Vármegyei Kormányhivatal adatvédelmi belső képzéséről, Barczi Ákos a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal részéről pedig az adatvédelem és integritás egyes kérdéseiről, a jelszócseréről és az adatkezelési nyilvántartásról beszélt.

Kép

A felmerülő kérdések megvitatása után a jelenlévők reményüket fejezték ki, hogy lesz még folytatása a 2019-ben megkezdett és ma folytatódott szakmai együttműködésnek, párbeszédnek.

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal