Átadták a Hargitay András tanuszodát Budakeszin

2023.11.09. 07:55 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

A megvalósításhoz szükséges 1,5 milliárd forintot Magyarország Kormánya biztosította.

Menczer Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő nagy ünnepnek nevezte a tanuszoda átadását Budakeszi és a Buda-környéki régió életében. Elmondta, ígéretet kapott arra, hogy jövő szeptemberben a tanuszoda bekerül az Úszó Nemzet Programba.

Lázár János építési és közlekedési miniszter arról beszélt, hogy 2011-ben hirdette meg az oktatási és egészségügyi kormányzat a mindennapos testnevelést, azzal a céllal, hogy egészségesebb legyen a következő generáció. A most Budakeszin megnyílttal együtt eddig mintegy hatvan tanuszodát és mintegy kilencven tornatermet, tornacsarnokot adtak át Magyarországon az iskolai mozgás feltételeinek megteremtéséhez. Hozzátette, a programot folytatják; azt akarják, hogy minden járási, komolyabb lokális központban legyen tanuszoda, tornaterem, tornacsarnok. A Hargitay András Tanuszoda fenntartását a kormány finanszírozza, és ez mintegy 90 millió forintnyi éves megtakarítást jelent Budakeszinek.

Kép

Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere felidézte, 2017-ben beszélt Orbán Viktornak arról, hogy a budakesziek nagy közös álma egy uszoda. "A közös álmunk most valóra vált, a közösségünk számára ez egy nagyon nagy nap. Számunkra rendkívüli dolog, ami most itt történik" - mondta.

Hargitay András olimpiai bronzérmes, háromszoros világ- és Európa-bajnok úszó nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy róla nevezték el az uszodát.

Tarnai Richárd főispán a Pest Vármegyei Kormányhivatalt, mint engedélyező hatóságot képviselte az átadón.

Elhangzott, a tanuszoda építéséről 2020-ban döntött a kormány, a mintegy másfél milliárd forintos állami beruházáshoz a település önkormányzata biztosított építési telket. Az akadálymentes uszodánál parkolót is kialakítottak. Önkormányzati finanszírozással szaunák is működnek majd az épületben. A létesítmény egyaránt alkalmas az iskolai és óvodai úszásoktatásra, és az oktatási időn kívül a település lakosai, valamint a versenysportolók is igénybe vehetik az uszoda szolgáltatásait.

Forrás: MTI/Pest Vármegyei Kormányhivatal