Az igazgatási szünetben is nyitva tartanak az áldozatsegítő központok

2023.12.21. 14:31 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

Magyarországon az áldozatokat segíti az állam, a bűncselekmények elkövetőit pedig megbünteti - jelentette ki Tarnai Richárd Pest vármegyei főispán az Igazságügyi Minisztérium által rendezett budapesti sajtótájékoztatón.

A szakmai tanácskozáson Király Nóra, az áldozatsegítő központok tevékenységének kommunikációjáért felelős miniszteri megbízott, Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Tarnai Richárd, Pest vármegye főispánja, Sára Botond, Budapest Főváros főispánja, Lauda Zoltán Pest vármegyei rendőrfőkapitány, Markó Attila budapesti rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes, Gál Dávid, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető főigazgatója és Rácsok Balázs, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója vett részt.

A tanácskozás után Király Nóra arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány kiemelt feladata a bűncselekményeket elszenvedő áldozatok segítése. Ebben a munkában az Igazságügyi Minisztérium vezetésével immár 12 áldozatsegítő központ és három áldozatsegítő pont vesz részt, az áldozatsegítő vonal pedig éjjel-nappal hívható, akár ünnepnapokon is. Hozzátette, az áldozatsegítő vonal karácsonykor is hívható, a központok pedig a két ünnep között, az igazgatási szünetben is nyitva tartanak.

Király Nóra kiemelte az áldozatsegítésben részt vevő szervezetek jó együttműködését. Mint mondta, a jövőben is a folyamatos kapcsolattartásra törekszik a különböző civil és egyházi szervezetekkel, a rendőrséggel. Megjegyezte, az együttműködést és az áldozatvédelem "láthatóvá tételét" célozza az az országjáró körút is, amelynek során valamennyi segítő központot felkeresik.

Kép

Több mint 300 ügyben nyújtott segítséget 2023-ban a Budapest Fővárosi Kormányhivatal a szaktárcával és az áldozatsegítő központtal együttműködve - ismertette Sára Botond, jelezve: 138 esetben pénzügyi támogatást, a többi esetben pedig jogi, illetve lelki segítséget nyújtottak. A pénzügyi támogatásokról elmondta, hogy az áldozatoknak krízishelyzet kezelésére szolgáló segélyt biztosítanak, illetve az állam adott esetben kártalanítást ad az áldozatoknak vagy a hozzátartozóiknak. A számadatok azt mutatják, hogy az emberek bizalommal fordulnak az áldozatsegítő központokhoz, és egyre jobban ismerik azok munkáját - tette hozzá a főispán.

Magyarországon az áldozatokat segíti az állam, a bűncselekmények elkövetőit pedig megbünteti - emelte ki Tarnai Richárd, aki a fővárosi és a Pest vármegyei együttműködés fontosságára is felhívta a figyelmet.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Áldozatsegítő Szolgálata 2023. december 27-től 2023. december 29-ig nem a Budapest, Lehel út 43-47. szám alatt, hanem a Budapesti Áldozatsegítő Központban (1077 Budapest, Wesselényi utca 69.) várja a bűncselekmények rászoruló áldozatait.

Ügyfélfogadás:
2023. december 27. (szerda) 8.00-tól-17.00 óráig
2023. december 28. (csütörtök) 8.00-tól-17.00 óráig,
2023. december 29. (péntek) 8.00-tól 14.00-ig.

Forrás: MTI/Pest Vármegyei Kormányhivatal