Életveszélyes kirándulóbuszokat vontak ki a forgalomból Pest vármegyében

2024.07.01. 12:55 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

Az iskolai év végén a Pest Vármegyei Kormányhivatal közúti ellenőrei kiemelt figyelmet fordítanak a vármegye útjain közlekedő járművekre, különösen az autóbuszokra, illetve az azokat vezető személyekre és ellenőrzik a vonatkozó előírások betartását. Tarnai Richárd főispán elmondta, hogy a Közlekedés Felügyeleti Főosztály Járműforgalmi Osztályának munkatársai folyamatosan vizsgálják a járművek műszaki állapotát.

A főispán az ellenőrzésekkel kapcsolatban szólt arról is, hogy május-június az osztálykirándulások ideje, ilyenkor sok óvodás, iskoláskorú gyermeket szállító autóbusz közlekedik az utakon. Az elmúlt hetekben tapasztaltak során több esetben annyira rossz volt az ellenőrzött gyermekszállító autóbuszok állapota, hogy a járművek műszaki érvényességét a helyszínen törölni kényszerült a kormányhivatal munkatársa.

Három vizsgált busznál olyan mértékű légfék- és gumiabroncs elhasználódást és meghibásodást észleltek, hogy ezen autóbuszok tovább közlekedése közvetlen kockázatot jelentett volna a buszban ülőkre, illetve a többi közlekedésben résztvevőre. Az egyik rossz műszaki állapotban lévő busszal 5. osztályos tanulókat szállítottak. A kormányhivatal munkatársai megtették a megfelelő intézkedéseket, illetve felszólították a busz üzemeltetőjét, hogy intézzenek mentesítő buszt a gyerekek számára.

Kép

Tarnai Richárd kiemelte, hogy gyermekeink biztonsága, illetve a veszélyhelyzetek megelőzése érdekében a kormányhivatal továbbra is megkülönböztetett figyelmet fordít a személyszállítási szolgáltatást végző vállalkozások járművei üzemeltetésének, valamint a járművezetők munkája jogszerűségének ellenőrzésére.

Az előírások közül rendkívül fontos szerepe van a közlekedés biztonságát elősegítő szabályoknak (vezetési- és pihenőidő, tachográf használat, műszaki állapot), hiszen az utakon kisebb-nagyobb járművek, és – adott esetben – gyalogosok együtt közlekednek. Csak május hónapban Pest vármegyében például 35 esetben észleltek a vezetési- és pihenőidő ellenőrzése közben problémát, tíz alkalommal rendeltek be műszaki vizsgálatra járművet és egyszer érvénytelenítettek műszaki vizsgát - zárta szavait a főispán.

Kép

Bár a balesetek okai az évek során nem változtak, ezek főleg a gyorshajtás, az elsőbbségi jog meg nem adása vagy a kanyarodás szabályainak be nem tartása. Számos esetben a gyalogosok hibájából eredő szabálytalanságok, valamint szabálytalan előzések is előfordultak. Minden úton közlekedő érdekében fontos, hogy a balesetek lehetőségét minimálisra csökkentsük.

 

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal