Főhajtás ’56 hősei előtt

2023.10.20. 13:52 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

A forradalom és szabadságharcra emlékezve M. Kiss Sándor történész tartott előadást a Pesti Vármegyeháza díszudvarán.

Kép
2023. október 23. megemlékezés

Tarnai Richárd főispán köszöntőjében diákkori élményét felidézve hangsúlyozta, hogy forradalmunkhoz nem lehet érzelmek nélkül viszonyulni, ezért is fontosak a történészek hiteles tényfeltáró kutatásai. Kiemelte, a szakértők közül az egyik legtöbb ismeretanyaggal a meghívott M. Kiss Sándor professzor rendelkezik, akinek köszönetet mondott az előadásáért.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum tudományos tanácsának elnöke elmondta, a forradalomban részt vevők vidáman vonultak fel, jelszavakat skandáltak, akik sérelmeik miatt nem akartak megtorlást. A vonulások mentén a házakat nemzeti színű zászlókkal dekorálták. M. Kiss Sándor nyomatékosította, a forradalom leverése során az ÁVH tudatos vérengzést hajtott végre, a felfegyverzett egyenruhás alakulatok fegyver nélküli civilekre lőttek. 1956 októberétől 1957 januárjáig az egész országban számtalan sortűz - közel ezer! - dördült el, amelynek során szervezetten irtották az embereket.

A sortüzekről a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Nemzeti Örökség Intézete felajánlásából szabadtéri kiállítás nyílt a Vármegyeháza díszudvarán. A megemlékezést a hivatal kórusa népdalcsokorral színesítette.

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal