Hulladékcsökkentési Hét: alumínium kulacsokkal a műanyag palackok helyett

2023.11.23. 12:35 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

Minden évben november végén rendezik meg a Hulladékcsökkentési Hetet, amelyen már negyedik alkalommal vesz részt a Pest Vármegyei Kormányhivatal. Idén az újrahasznosítható csomagolást, az eldobható anyagok kiváltását népszerűsítette Tarnai Richárd főispán.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal negyedik alkalommal vesz részt az Európai Hulladékcsökkentési Héten, amelynek során a csatlakozó önkéntesek saját ötletekkel hívják fel a figyelmet a környezettudatos és praktikus hulladékkezelésre. Minden évben más-más hívószó áll az akcióhét középpontjában, tavaly a textil, idén pedig a csomagolás témájában várták az ötletelők jelentkezését.

Kép

Míg 2022-ben a munkatársak által összegyűjtött farmeranyagból a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével babzsákok készültek, addig idén a csomagolási témához kapcsolódóan a műanyag palackok helyettesítését népszerűsítjük a Kormányhivatalban. Tarnai Richárd főispán kora reggel a munkába érkező kollégáknak alumínium kulacsot ajándékozott, hogy a műanyag palackok helyett azokat használják.

Az aktuális akcióhét témájának jelentőségét mutatja, hogy a teljes műanyag-felhasználás 40%-a, illetve a teljes papírfelhasználás 50%-a csomagolási célokat szolgál az Európai Unióban. A feleslegessé váló csomagolóanyagok mennyiségének csökkentéséhez a csomagolás elhagyásával vagy  újrahasznosításával mindannyian hozzájárulhatunk. Jó tudni, 2030-ig minden csomagolóanyagnak újrahasznosíthatónak kell lennie a tagországokban.

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal