Ismét az NKE hallgatóit fogadtuk hivatalunkban

2024.02.20. 09:31 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem elsőéves hallgatói a helyszínen ismerkedhettek a kormányhivatalok felépítésével és működésével, amikor egy szeminárium keretében a Pest Vármegyei Kormányhivatalba látogattak.

Kép

Az NKE közigazgatás-szervező szakos hallgatói első kézből kaptak tájékoztatást a kormányhivatali munkáról, amikor oktatójuk, Hegyesi Zoltán vezetésével egy “kihelyezett” órán vettek részt a Kormányhivatalban közigazgatási jogból. A csoportot Dr. Tarnai Richárd főispán köszöntötte, aki a hivatal felépítésének és jelentőségének rövid bemutatása mellett arra is kitért, miért jó a közigazgatásban dolgozni. A főispán a szakmai gyakorlat eltöltésére, akár lehetséges jövőbeli munkahelyként is a hallgatók figyelmébe ajánlotta a Pest Vármegyei Kormányhivatalt.

Dr. Fehér Edina a saját példáján keresztül mutatta be, hogyan alakulhat egy szakmai életút a közigazgatásban, ahol a jogi egyetemről kikerülve egykor ügyintézőként helyezkedett el, majd osztályvezetői, főosztályvezetői és járási hivatalvezetői megbízásai után immár igazgatóként vesz részt a Kormányhivatal vezetésében. A hallgatók ezután két főosztály működésébe tekinthettek be közelebbről. 

Dr. Ruszthi Zsolt, a Hatósági Főosztály vezetője az elmúlt évek fontos változásaira is kitérve egyrészt általános áttekintést adott a kormányhivatalok hatósági és felügyeleti tevékenységéről, majd bemutatta a Főosztály által ellátott főbb feladatokat.

Dr. Danka Ferenc főosztályvezető a helyi önkormányzatok törvényességi felügyeletének alapelveit, a felügyeleti jogkörre vonatkozó lehetőségeket és korlátokat mutatta be, részletesen ismertetve a törvényességi felügyeleti eljárás folyamatát.

Kép

A program zárásaként egy kormányablakbusz gördült be a Kormányhivatal udvarába, hogy kötetlenebb formában és ügyintézési lehetőséget biztosítva hozza házhoz a tananyagot. Akadt is jelentkező a hallgatók közül, aki élt az alkalommal, és a kormányablakbuszban kezdeményezte az ügyfélkapu-regisztrációt.

 

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal