Konferencia a társasházak jogi szabályozásáról földhivatali szemszögből

2024.05.02. 16:35 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

Tizenegyedik alkalommal gyűltek össze a vármegyei kormányhivatalok kollégái, valamint az érdeklődő jogi képviselők, hogy a Magyar Ügyvédi Kamara által akkreditált képzéssorozaton ez alkalommal a társasházak ingatlan-nyilvántartási bejegyzésének kérdésköréről folytassanak szakmai eszmecserét.

Az eseményt Dr. Tarnai Richárd főispán nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy a kormányhivatal nem titkolt szándéka szakmai támogatás nyújtása a jogász kollégáknak annak érdekében, hogy a földhivatali ügyintézés során is hatékonyabban segíthessenek ügyfeleiknek. A főispán köszöntője végén párbeszédre buzdította a jelenlévőket.

Kép

A program Dr. Fazekas Gábor előadásával folytatódott. A Földhivatali Főosztály vezetője bevezetésként a társasházak jogi szabályozásának alapfogalmait definiálta. Egyidejűleg felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a társasház-alapítással kapcsolatos ügyintézés eljárásrendje a legbonyolultabb a földhivatalokban, valamint az érintett okirati kör is kifejezetten sokrétű.

Prezentációjában szót ejtett többek között a társasházak bejegyzésének alapját képező okiratok alaki és tartalmi feltételeiről, a társasházi gépjármű álláshelyekhez kapcsolódó szabályozás újdonságairól, valamint kitekintést adott a társasházi eljárások jövőbeni helyzetéről az E-ing rendszer várható bevezetésének tükrében.

A rendezvény az érdeklődők kérdéseinek megválaszolásával zárult.

Kép
Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal