Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Környezetvédelmi együttműködést kötött a Dunai Vízirendészet és a Pest Vármegyei Kormányhivatal

2024.09.10. 13:09 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

A Pest vármegyei Duna-szakasz egészségre gyakorolt hatásának vizsgálatára, illetve a közvetlen vízpartot érintő vízszennyezés megakadályozására írt alá megállapodást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitánysága, valamint a Pest Vármegyei Kormányhivatal. A felek ennek révén hatékonyabb feladatellátást, illetve erőik és eszközeik optimálisabb alkalmazását kívánják elérni.

A szakemberek együtt hajtanak végre ellenőrzéseket és évente legalább egy alkalommal közös bejárást is tartanak, tapasztalataikat dokumentálják. A vízirendészet illetékesei intézkedésre is jogosultak. A két szervezet együttesen ellenőrzi a magyar-szlovák Duna-szakasz csatornabefolyóit, emellett a kapitányság elméleti és gyakorlati képzéssel is segíti a kormányhivatal munkatársait a szükséges ismeretek elsajátításában.

A megállapodást Terdik Tamás r. vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya, Prohászka Richárd r. alezredes, kapitányságvezető és Tarnai Richárd főispán írta alá. A Pest Vármegyei Kormányhivatal vezetője hangsúlyozta, hogy a hatóság környezetvédelmi mérőközpontjának rendszeresen szükséges a nemzetközi szerződéseken alapuló Határvízi megállapodás és Vízkeret-irányelv szerinti mintavételezés a folyamból. Ezért kiemelten fontos, hogy a vízirendészet motorcsónakjaival a vízminták megvétele, valamint a parti illegális hulladéklerakások észlelése is hosszútávon biztosított.

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal