Közel 5500 fiatal álláskeresőnek segített a PVKH

2023.11.08. 16:00 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

A Pest Vármegyei Kormányhivatal az Európai Unió által támogatott VEKOP-8.2.1-15-2015-00001 azonosítószámú, Ifjúsági Garancia a Közép-magyarországi régióban elnevezésű kiemelt projekt sajtónyilvános ünnepélyes projektátadó rendezvényét 2023. november 8-án rendezte meg Ráckevén.

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében megvalósított Pest vármegyei részprojekt 4, 891 milliárd forint vissza nem térítendő forrásösszeggel segítette a 25 év alatti álláskeresők munkaerő-piaci integrációját.

 

Az Ifjúsági Garancia a Közép-magyarországi régióban elnevezésű kiemelt projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, mely 2015. szeptember 1-je óta biztosított a 25 év alattiaknak munkatapasztalat szerzést és képzési lehetőséget.

A projekt teljes forrásösszege 8,150 milliárd forint, amelyből Pest vármegye 4,891 milliárd forint forrásösszeggel rendelkezett. A támogatás forrását az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. A program a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, Budapest Főváros Kormányhivatala és a Pest Vármegyei Kormányhivatal által konzorciumi együttműködés keretein belül valósult meg.

A projekt személyre szabott és komplex segítségnyújtással 5470 fő 15 és 25 év közötti fiatal álláskeresőnek a helyzetét segítette Pest vármegyében, akik már nem tanulnak, de még nem is dolgoznak. Az 5470 fő programba vont fiatal álláskeresőből 4699 fő programrésztvevőnk zárta sikeresen egyéni programját a jelenlegi feldolgozottság szerint. Foglalkoztatást elősegítő képzési támogatásban 673 fő részesült, amelyből 589 fő teljesítette sikeresen programelemét. A programrésztvevők foglalkoztatását vállaló zömében mikro-, kis- és középvállalkozások részére bérjellegű támogatást 4456 fő esetében nyújtottunk és további 507 fő vállalkozóvá válását támogattuk.

A projekt fontos hatásindikátora az egyéni program zárását követő 180. napi nyomonkövetés, amely vizsgálja a programban résztvevők munkaerő-piaci státuszát. A jelenlegi adataink alapján 3957 fő áll munkaviszonyban vagy tartja fenn a program során támogatott vállalkozását.

A kormány gyorsan reagált a Covid-19 világjárvány okozta megváltozott helyzetre, és a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében rugalmasan alakította át a meglévő támogatási konstrukciókat a projekt forrásából a Munkahelyteremtő bértámogatás és Vállalkozások munkaerő támogatása került finanszírozásra.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal 2023. november 8-án megtartott sajtónyilvános projektátadó rendezvényén az előadók részletesen bemutatták az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló Pest vármegyei részprojekt eredményeit, tapasztalatait, az ifjúsági munkanélküliség csökkentését, a fiatalok élethelyzetének javulását, elhelyezkedését, valamint munkatapasztalat szerzését és tanulását célzó konkrét projektelemek megvalósulását, illetve a programrésztvevők kilépés utáni munkaerő-piaci helyzetét.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal ezúton mond köszönetet a projektmegvalósításban résztvevő álláskeresők foglalkoztatását vállaló munkáltatóknak, az elhelyezkedést segítő, támogató szakmai partnerek, intézmények vezetőinek és munkatársainak, valamint a konzorciumban résztvevő partnereinek.

A projektről a www.kormanyhivatalok.hu és a www.munka.hu oldalakon tájékozódhatnak.

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal