Közel 8000 25 év feletti álláskeresőnek segített a Pest Vármegyei Kormányhivatal

2023.11.24. 08:15 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

A Pest Vármegyei Kormányhivatal az Európai Unió által támogatott VEKOP-8.1.1-15-2015-00001 azonosítószámú, „Út a munkaerőpiacra” elnevezésű kiemelt projekt sajtónyilvános ünnepélyes projektátadó rendezvényét 2023. november 23-án rendezte meg Zsámbékon.

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében megvalósított Pest vármegyei részprojekt 8,996 milliárd forint vissza nem térítendő forrásösszeggel segítette a 25 év feletti álláskeresők munkaerő-piaci integrációját.

Az Út a munkaerőpiacra elnevezésű kiemelt projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, mely 2015. december 1-je óta biztosított a 25 év felettieknek munkatapasztalat szerzést és képzési lehetőséget.

A projekt teljes forrásösszege 19,387 milliárd forint, amelyből Pest vármegye 8,996 milliárd forint forrásösszeggel rendelkezett. A támogatás forrását az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. A program a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, Budapest Főváros Kormányhivatala és a Pest Vármegyei Kormányhivatal által konzorciumi együttműködés keretein belül valósult meg.

A projekt személyre szabott és komplex segítségnyújtással 9807 fő 25 év feletti álláskereső helyzetét segítette Pest vármegyében. Az 9807 fő programba vont álláskeresőből 5689 fő programrésztvevőnk zárta sikeresen egyéni programját a jelenlegi feldolgozottság szerint. Foglalkoztatást elősegítő képzési támogatásban 1401 fő részesült, amelyből 1170 fő teljesítette sikeresen programelemét. A programrésztvevők foglalkoztatását vállaló zömében mikro-, kis- és középvállalkozások részére bérjellegű támogatást 4112 fő esetében nyújtottunk és további 1405 fő vállalkozóvá válását támogattuk.

A projekt fontos hatásindikátora az egyéni program zárását követő 180. napi nyomonkövetés, amely vizsgálja a programban résztvevők munkaerő-piaci státuszát. A jelenlegi adataink alapján 5588 fő áll munkaviszonyban vagy tartja fenn a program során támogatott vállalkozását.

A kormány gyorsan reagált a Covid-19 világjárvány okozta megváltozott helyzetre és a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében rugalmasan alakította át a meglévő támogatási konstrukciókat; a projekt forrásából a Munkahelyteremtő bértámogatás és Vállalkozások munkaerő támogatása valósult meg.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal 2023. november 23-án megtartott sajtónyilvános projektátadó rendezvényén az előadók részletesen bemutatták a projekt keretében megvalósuló Pest vármegyei részprojekt eredményeit, tapasztalatait, a munkanélküliség csökkentését célzó tevékenységeket, a 25-64 év közötti programrésztvevők elhelyezkedését, munkatapasztalat szerzését, valamint átképzését célzó konkrét projektelemek megvalósulását.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal ezúton mond köszönetet a projektmegvalósításban résztvevő álláskeresők foglalkoztatását vállaló munkáltatóknak, az elhelyezkedést segítő, támogató szakmai partnerek, intézmények vezetőinek és munkatársainak, valamint a konzorciumban résztvevő partnereinek.

A projektről a www.kormanyhivatalok.hu és a www.munka.hu oldalakon tájékozódhatnak.

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal