Magyarország első erdei iskoláját 35 éve alapították

2023.11.20. 12:59 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

A visegrádi Mogyoró-hegyen Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, Tarnai Richárd főispán és Reinitz Gábor vezérigazgató részvételével ünnepelték a Madas László Erdészeti Erdei Iskola 35 éves jubileumát, amelyet a Pilisi Parkerdő nemzetközi szinten is újító kezdeményezésére hoztak létre hazánk és Közép-Európa első erdei iskolájaként.

A Madas László Erdészeti Erdei Iskola jubileumi ünnepségén Zambó Péter államtitkár elmondta: az erdei iskolai programok támogatása és megvalósítása mellett az elmúlt évtizedben több milliárd forintból újították meg erdei iskolák oktató- és szállástereit, bővítették az erdei iskolai eszközrendszert, a szakemberek utánpótlásáról pedig külön erdőpedagógus-képzés gondoskodik.

Tarnai Richárd Pest vármegyei főispán beszédében Wass Albert egyik meséjével példázta az erdő jelentőségét az emberek életében, hiszen az angyal annak szépségével nyitja meg a szíveket, hogy be tudják fogadni a jóságot, a szeretetet és a békességet. A főispán szerint az erdőben is szükségünk van útmutatásra, ezt pedig részben az erdei iskolák biztosítják számunkra a természet, például az erdei növények és állatok megismertetésével.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a magyar erdőgazdálkodás, természetvédelem és társadalom sokat köszönhet a Parkerdő mindenkori közösségét jellemző újító szellemiségnek, egyben dicsérte az erdőpedagógusok kiváló munkáját.

Kép

Az ünnepség helyszínén, a Mogyoró-hegyen adták át 1988-ban a Pilisi Parkerdő egykori igazgatója, dr. Madas László kezdeményezésére a Makovecz Imre tervei alapján megépített központi épületet az erdei foglalkozásokhoz. Az iskola alapítása óta teljes kapacitással működik, évente több mint 8000 látogatót fogad. A kezdeti - főként madárvédelemre épített - programokat fokozatosan egészítették ki a természeti környezet megismerését célzó foglalkozásokkal. 1996-tól indultak a kifejezetten az erdő és az erdész munkájának megismerését célzó programok, amelyeket néhány éve örökerdőgazdálkodási módszer bemutatásával egészítettek ki.

A jubileum alkalmából átadták az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Minősítő okleveleit, valamint a Madas László Emlékérmet, amelyet a környezeti nevelés terén végzett munkájáért Békefi Andrásné Moór Györgyi, a Madas László Erdészeti Erdei Iskola vezetője vehetett át. Az ünnepség részeként a megemlékezők fát ültettek a régi magyar gyümölcsfajták megmentése érdekében kialakított Mesélő Gyümölcsligetben.

 

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal