Március 15-i megemlékezés a Pest Vármegyei Kormányhivatalban

2024.03.18. 09:07 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

Álljunk ki a szabadságharc értékei mellett

Kép

Tarnai Richárd főispán köszöntötte a vármegyeháza díszudvarában megjelent munkatársakat. A forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékezve hangsúlyozta, amiért annak idején küzdöttek elődeink, mára megvalósult. Fontos, hogy megvédjük ezeket az értékeket.

A megemlékezés meghívott vendége Dr. Terék József, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett zenei előadóművész, zeneszerző, tárogatóművész volt. Bravúros játéka előtt bemutatta magát a hangszert, és felhívta a figyelmet arra, hogy a tárogató már a Rákóczi-szabadságharc óta a nemzeti identitás egyik legfőbb szimbóluma volt, s később, az 1848-as forradalom idején is a szabadságot jelképezte.

Az ünnepségen Dr. Terék József a Kossuth-nóta közös eléneklésére buzdította a hallgatóságot, természetesen tárogató kíséretében. A zenei darabok között a Kormányhivatal egyik munkatársa mondott verseket, az esemény zárásaként pedig Tarnai Richárd főispán megkoszorúzta a díszudvarban található Kossuth-emléktáblát.

Kép

A nap további részében megnyílt az „Építészet a reformkori Pesten – a Pesti Megyeháza építésének története” című kamarakiállítás, amelyet az érdeklődők 2024. április 19-ig tekinthetnek meg a Vármegyeháza kápolnájában.

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal