Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Megáldották és átadták a felújított váci székesegyházat

2024.10.09. 14:14 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

Ünnepi szentmise keretében 2024. október 6-án Marton Zsolt váci megyéspüspök megáldotta és átadta a 2021–24 között belülről felújított váci Nagyboldogasszony-székesegyházat, valamint felszentelte annak új oltárát. Jelen volt Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Rétvári Bence miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője, valamint Tarnai Richárd, a Pest Vármegyei Kormányhivatal főispánja is.

A szentmisén koncelebrált Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Ternyák Csaba egri érsek és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) több tagja.

Kép
Váci székesegyház felszentelése PVKH 2

A szentmise elején Marton Zsolt emlékeztetett, hogy a váci székesegyház átadását a dunai árvíz miatt kellett két héttel elhalasztani, és egyben köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik akkor a város védelme érdekében sokat tettek. A szentbeszédet követően került sor az oltárszentelés ritka és szép szertartására.

A szertartás után Soltész Miklós mondott köszöntőt; elismerő szavakkal illette Marton Zsolt püspököt – nemcsak a székesegyház felújításában vállalt szerepéért, hanem az árvízvédelemben való segédkezéséért is. Az államtitkár október 6. lévén az emléknapon megemlékezett az aradi vértanúk bátorságáról, hitéről és a hazáért tett áldozatukról is, példaként állítva őket a jelenlévők elé.

Kép
Váci székesegyház felszentelése PVKH 4

A szentmise végén Marton Zsolt megköszönte mindazok munkáját, akik bármilyen módon hozzájárultak tervezőként vagy kivitelezőként a székesegyház belső felújításának megvalósításához, és azoknak is köszönetet mondott, akik imádságaikkal kísérték a folyamatot.

A 2021-2024 között megvalósult felújítás során elvégezték a leromlott állagú épület rekonstrukcióját és modernizálását annak érdekében, hogy az alkalmas legyen liturgikus és turisztikai szempontból a XXI. századi követelményeknek megfelelő használatra. A székesegyház felújítására 2 milliárd forint támogatást biztosított a magyar kormány. A templom díszítését az Örökségvédelmi Hivatal által elfogadott javaslat szerint az eredeti, XVIII. századi állapotnak megfelelően állították helyre. Restaurálták Franz Anton Maulbertsch „a Mennyország dicsősége” című kupolafreskóját és a vele szoros tematikus kapcsolatban álló „Mária látogatása Erzsébetnél” című főoltárképet. Megtörtént a mellékoltárképek tisztítása, a műmárvány és a kőelemek javítása, valamint az oltárfelépítmények restaurálása is. A székesegyház új kőoltárt és ambót kapott, a szentélybe egységes stílusú, ugyanakkor a használati szempontokat maximálisan figyelembe vevő fabútorzat készült.

Kép
Váci székesegyház felszentelése PVKH 3

Az átadás után visszatér a liturgikus élet a székesegyházba, és a látogatók előtt is teljes szépségében tárulhat fel a Magyarországon ritka klasszicista architekturális díszítőfestés, valamint a különleges késő barokk freskóegyüttes.

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal/Magyar Kurír