Mindszenty bíboros életét bemutatva emlékeztünk a kommunizmus áldozataira

2024.03.05. 09:01 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

A kommunista diktatúra áldozatainak emlékére rendezett ünnepségen Dr. Soós Viktor Attila történész és Kovács Gergely posztulátor tartott előadást a Pest Vármegyei Kormányhivatalban.

Idén Mindszenty József élete volt a témája a kormányhivatali ünnepségen elhangzó előadásoknak, illetve a Kelemen Gábor grafikus által tervezett plakátkiállításnak, amelyet a vármegyeháza díszudvarában tekinthetnek meg az érdeklődők. A megjelent kollégákat és vendégeket Tarnai Richárd főispán köszöntötte. Aláhúzta, hogy Mindszenty volt az a főpap, akinek a példáján akarta megmutatni a kommunista hatalom, mi történik azzal, aki nem működik együtt velük.

Kép

Dr. Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának történésze előadásában felidézte, hogyan fogták el a nyílt utcán Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát 1947-ben, amivel szintén példát statuáltak. Világi és egyházi személyek, közszereplők és egyszerű emberek is megszenvedték a diktatúrát 1945-89 között. Volt, aki elmenekült, de sokan maradtak itthon, és vállalták a megpróbáltatásokat.

Kép

Mindszenty bíborost 1949-ben koncepciós perben életfogytig tartó fegyházra ítélték. Megjárta a VIII. kerületi Conti utcában található hírhedt börtönt, majd házi őrizetbe került, de nem tört meg, s nem veszítette el hitét a kihallgatások, kínzások közepette sem. 1956-ban lehetett néhány napon át szabad, ekkor, november 3-án mondta el híres rádióbeszédét. Ezt követően az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségén élt, amelyet 15 éven keresztül nem hagyhatott el. Nemzetközi tárgyalások eredményeképpen 1971-ben külföldre távozott.

Kép

Kovács Gergely, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány munkatársa, a bíboros boldoggáavatási eljárásának posztulátora, Mindszenty személyiségének legfőbb jellemzőit mutatta be. Utalt egyszerű származására, valamint közvetlen és természetes viselkedésére, ugyanakkor kiemelte hősiességét, hiszen ellenséges környezetben is felelősségteljes döntéseket hozott, és el merte mondani a véleményét.

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal