Mintegy másfél tonna lejárt élelmiszert vontak ki a forgalomból

2023.12.21. 08:29 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

A Pest Vármegyei Kormányhivatal ellenőrzései egy illegálisan működő üzemre derítettek fényt.

Közérdekű bejelentés alapján végeztek helyszíni ellenőrzést a hatóság munkatársai egy XXIII. kerületi vállalkozás raktárában és üzemében. Az ellenőrök több mint 1400 kg lejárt minőség-megőrzési és fogyaszthatósági idejű, nyomon követhetetlen, nem megfelelő hőmérsékleten tárolt, bejelentés nélküli üzemben előállított élelmiszert találtak, amelynek egy részéről a minőségmegőrzés időjelölését is eltávolították.

Tarnai Richárd főispán a vizsgálattal kapcsolatban elmondta, az üzem élelmiszer előállítási tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették. Hozzátette, a vállalkozás azt a tájékoztatást adta, hogy webáruházi tevékenységét három héttel korábban megszüntette, amely azonban az ellenőrzés idején is üzemelt, azt csak később állították le.

Az üzemi ellenőrzéssel párhuzamosan a Pest Vármegyei Kormányhivatal munkatársai a vállalkozás VI. kerületi kereskedelmi egységében is számos technológiai problémát tapasztaltak, ezért a vendéglátóipari termékek előállítását azonnali hatállyal felfüggesztették, a lejárt minőség-megőrzési idejű termékek azonnali forgalomból való kivonását és ártalmatlanítását rendelték el.

Tarnai Richárd főispán kiemelte, az élelmiszereken található azonosítók eltávolítása élelmiszerhamisításnak minősül, amely az egymillió forintot jelentősen meghaladó bírságszankciót von maga után.

A kormányhivatal vezetője hangsúlyozta, a lejárt minőség-megőrzési idejű élelmiszereket kereskedelmi forgalomba hozni tilos, azonban az élelmiszer-vállalkozóknak is lehetőségük van arra, hogy a még fogyasztható élelmiszereket jótékonysági céllal karitatív szervezeteknek ingyenesen adják át. Az Élelmiszermentő Központ Nonprofit Kft. elsősorban a 100 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel rendelkező élelmiszer-vállalkozások birtokában lévő, lejárat közeli élelmiszerek karitatív szervezetek részére történő átadását koordinálja. Más vállalkozásoknak is lehetőségük van a lejárat előtti, vagy lejárt minőség-megőrzési idejű élelmiszerek adományozására, amely után adókedvezményt is igénybe tudnak venni a cégek.

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal