Munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti szakmai konferencia

2023.04.26. 13:47 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

A Pest Vármegyei Kormányhivatal dísztermében szakmai konferenciával egybekötött megemlékezést tartottak a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja alkalmából 2023. április 26-án. Dr. Czomba Sándor államtitkár és Dr. Tarnai Richárd főispán gyertyagyújtással tisztelgett.

Dr. Tarnai Richárd, Pest vármegye főispánja köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Magyarországon az emberi élet védelme a legfontosabb – a fogantatástól a halálig. Az életet, mint legfontosabb értéket éppen ezért jogszabályokkal is védeni kell, a törvényeket pedig hatékonyan be kell tartatni. A munkavédelmi hatóságnak kiemelt szerepe van a fenti célkitűzések elérésében, mert emberi életek kerülhetnek veszélybe a munkavégzés során.

Kép

Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár beszédében jelezte, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztériumból régi kollégaként is érkezett a kormányhivatalba. Hivatásának érzi, hogy a szakemberek és a társadalom figyelmét felhívják az értékteremtő munka fontosságára. Mivel életünk nagy részét munkahelyünkön töltjük, a munkaadóknak mindent meg kell tenniük azért, hogy a törvények betartása mellett minél kevesebb baleset történjen.

Kép

A főispán és az államtitkár a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja alkalmából gyertyát gyújtott, majd a hallgatósággal egyperces néma felállással tisztelgett az áldozatok előtt.

Kép

A konferencia folytatásaként Nesztinger Péter főosztályvezető a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya részéről tanulságos munkabaleseteket elemzett. A szemléltető példák bemutatása során felhívta a figyelmet a tényre, hogy a megfelelő előírások betartása során elkerülhető lett volna sok tragédia. A javuló statisztikákat viszont bíztatónak értékelte.

Dr. Nagy Ágnes osztályvezető, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályának munkatársa a munkaegészségügy aktuális kérdéseivel foglalkozott. Előadása végén megköszönte a Pest Vármegyei Kormányhivatal kollégáinak szakmai elhivatottságát és példamutató együttműködését, amely során megvalósul a területi és az országos szakmai tapasztalatcsere.

Kép

Gajdos Nándor, a Pest Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályának vezetője záróbeszédében a foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzések aktualitásairól tartott tájékoztatót. Összegzésként aláhúzta, hogy a balesetekkel összefüggő ok-okozati láncok feltárása végén sajnos legtöbbször a munkavédelmi előírások szándékos figyelmen kívül hagyását állapítják meg. A folyamatos helyszíni ellenőrzések kapcsán - a jogalkotói szándékkal összhangban - nem a minél magasabb bírság kiszabása a cél, hanem a rendezett jogviszony létrehozása, a gazdaság fehérítése.

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal