Navracsics Tibor: az állam jobbik arcai a kormányablakok

2024.04.10. 14:57 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

Az állam jobbik arcai a kormányablakok, amelyek olyan helyszínné tudtak válni, ahol az állampolgár és az állam kulturáltan, ügyfélközpontúan, udvariasan és tisztességtudóan tud találkozni – mondta a dunaharaszti kormányablak ünnepélyes átadásán a közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

Navracsics Tibor arról beszélt, hogy a kormányablakok hálózata nemcsak az ügyintézés helyszíne, hanem az állam és állampolgár közötti kapcsolat új minőségének a kifejeződése. Hozzátette: egy olyan pont lett a kormányablak, ahol az ügyintézés kultúrája által meg tudja mutatni az állam a közigazgatás új filozófiáját, amelynek a lényege, hogy a közigazgatás nem uralkodik, hanem szolgáltat, a közigazgatás nem oktat és tanít, hanem segít az emberek hétköznapi életben, válságos helyzetben pedig a végső menedék.

Kép

Az állammal kapcsolatban az állampolgárok már csak történelmi hagyományokból eredően is fenntartásokkal viseltetnek, amelyben a kormányablakok kivételt tudtak képezni - fűzte hozzá a tárcavezető. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter beszélt arról is, hogy a mai napig sok kifogás érkezik a közszolgáltatásokkal kapcsolatban, méltán, így azok színvonalát tovább kell javítani. De a visszajelzések szerint az állampolgárok alapvetően elégedettek a kormányablakok rendszerével - hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy "ez nem nekünk köszönhető, akik annak idején országos szinten megalkottuk ezt a hálózatot", hanem azoknak a nőknek és férfiaknak, akik sok esetben saját érdeküket, saját céljukat áldozták fel azért, hogy a közt szolgálják. Kijelentette: akik a kormányablakokban ülnek, akik nap mint nap várják az ügyfeleket - legyenek azok az ügyfelek kedvesek, frusztráltak vagy adott esetben gorombák -, ők egyformán kedvesen intézve az ügyeket az állam jobbik arcát mutatják - fűzte hozzá Navracsics Tibor.

Kép

Tarnai Richárd Pest vármegyei főispán köszöntőjében kiemelte, hogy közel másfél évtized telt el azóta, hogy létrejöttek az első kormányablakok az országban. Visszaemlékezett arra, hogy 2011. január 3-án, amikor egyszerre 29 kormányablakot avattak hazánkban, ő maga a váci kormányablak megnyitóján vett részt. Most úgy fogalmazott – a valódi ablakokat használva metaforaként –, hogy a kormányablak, mint “termék beváltotta a hozzá fűzött reményeket, olyan termékké vált, amely folyamatosan ütéspróba alatt van, mindenki keresi a fogást rajtuk, de nem nagyon találja”. A főispán hangsúlyozta az ügyintézők érdemeit a kormányablakok sikerességében, s kifejtette, hogy ezek a hivatalok jól, rugalmasan alkalmazkodnak az új igényekhez, feladatokhoz.

Tarnai Richárd végül szólt arról, hogy a kormányablakok működését az ügyfelek visszajelzései és kritikái segítik abban, hogy egyre inkább növelni tudják a szolgáltatásuk hatékonyságát.

Kép
Forrás: MTI/Pest Vármegyei Kormányhivatal