Nemzeti Összetartozás Napja a Pesti Vármegyeházán

2024.06.07. 09:55 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

Idén 104 éve, hogy 1920. június 4-én, 16 óra 32 perckor a versailles-i Nagy–Trianon kastélyban aláírták a trianoni békediktátumot, amelynek következtében Magyarország területének több mint kétharmadát, lakosságának pedig több mint felét elvesztette.

Kép

Tarnai Richárd főispán emlékező beszédében kiemelte, hogy magyarságunk szempontjából lényegtelen, hogy valaki Nagykőrösön, Nagyváradon, Kassán, Nagybecskereken, Varasdon, Lendván, vagy éppen Munkácson született, ha magyar nyelven beszél, magyarul gondolkodik, illetve a magyar címer, a himnusz és a piros-fehér-zöld színek dobogtatják meg a szívét, akkor mindig magyar lesz, hiszen „egy vérből valók vagyunk”.

Elhangzott Babits Mihály Áldás a magyarra című verse: „A haza, a haza egyenlő volt mindig ezer év óta már, és mindig az marad, mert nem darabokból összetákolt darab: egy test a mi hazánk, eleven valami! Nem lehet azt csak úgy vagdalni, toldani.”

Kép

Kapcsolódik a költő gondolatához és nagyon aktuális a következő Apponyi Alberttől származó idézet: „Ez a terület, amely Magyarországot alkotja és amely jogilag ma is Magyarország, századokon át rendkívül fontos szerepet játszott Európában, különösen Közép-Európában a béke és a biztonság fenntartása tekintetében.”

Kép

A megemlékezés zárásaként határon túlról származó munkatársak közreműködésével szólalt meg a trianoni emlékharang a vármegyeháza díszudvarán.

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal