Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Páncélfotózás a természetvédelem jegyében

2024.09.26. 11:23 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

Görög teknős érkezett úgynevezett CITES-ellenőrzésre a Pest Vármegyei Kormányhivatalba. A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó egyezmény (CITES) részeként az állat tartójának 10 cm páncélhosszúság eléréséig haspáncél-fotózás céljából rendszeresen be kell mutatnia az állatot az illetékes természetvédelmi hatóságnak. Egy ilyen ellenőrző fotózáson a Pest Vármegyei Kormányhivatal vezetője, Tarnai Richárd főispán is részt vett.

Kép
Görög teknős PVKH

Az ellenőrzésre azért van szükség, mert minden bejelentésköteles állatot, így a szárazföldi teknősöket egyedi jelöléssel kell ellátni. A szárazföldi teknősök jelölésére általában mikrochipet alkalmaznak, de a fiatal, kisméretű teknősökbe ennek behelyezése sérüléseket okozhatna, ezért az állatot 10 cm páncélhosszúság eléréséig 6 havonta haspáncél-fotózás céljából be kell mutatni a tartás helye szerint illetékes természetvédelmi hatóságnak. A bizonylatok csak a rendszeres fotózás esetében érvényesek.

A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét az 1973-ban elfogadott, A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (angol nevének kezdőbetűiből képzett betűszóval CITES) szabályozza, amelyet 182 ország és az EU is aláírt, és amelyhez Magyarország már 1985-ben csatlakozott.

A kis görög teknős már nem először vett részt ilyen fotózáson, amelyet teljesen békésen tűrt.

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal