A Pest Vármegyei Kormányhivatal segítséget nyújt az álláskeresőknek

2024.09.16. 09:17 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

A Pest Vármegyei Kormányhivatal az Európai Unió által támogatott GINOP Plusz 4.1.1-23 számú „IFJÚSÁGI GARANCIA Plusz”, valamint a GINOP Plusz 3.1.1-23 „A munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése” elnevezésű Pillér projektek ünnepélyes projektnyitó konferenciáját tartotta a Díszteremben.

Kép
GINOP megnyitó 2024.09.11. hallgatóság PVKH

A résztvevőket dr. Tarnai Richárd főispán nevében dr. Radich Orsolya főigazgató üdvözölte. Beszédében kiemelte, hogy a projekt célkitűzése értelmében is legfontosabb szempont, - amely a kormányhivatali működés lényege, célja és küldetése is egyben -, hogy a kormányhivatal a Pest vármegyében élő ügyfeleket minél szélesebb körben kiszolgálja és támogassa. Mint foglalkoztatási szerv foglalkoztatást elősegítő szolgáltatást, munkahelyteremtő bértámogatást, valamint lakhatási, utazási és bértámogatást nyújt. Hangsúlyozta: mindkét program kiemelten támogatja a hátrányos helyzetűeket, célja a fiatalok, álláskeresők és inaktívak foglalkoztathatóságának javítása és elhelyezkedésének segítése – ezáltal a vármegye fejlesztése és gyarapítása, versenyképességének növelése. A főigazgató végül köszönetet mondott a szakmai irányító minisztériumnak a támogatásért, a lelkiismeretes kollégáknak megfeszített munkájukért továbbá mindenkinek, aki a projekt szakmai megvalósításában közreműködik.

 

Dr. Balogh Szilvia, Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért és programokért felelős helyettes államtitkára tolmácsolta Dr. Czomba Sándor államtitkár üdvözletét. Előadásában a magyarországi foglalkoztatási helyzet aktualitásairól tájékoztatta a hallgatóságot, összehasonlítva a Pest vármegyei adatokkal. Aláhúzta: a fiatalabb és az idősebb korosztály potenciális tartalékokkal rendelkezik a munkaerőpiac számára.

Szervánszky Gábor, a PVKH Foglalkoztatási Főosztályának vezetője kiemelte, hogy a program széleskörű együttműködésben valósul meg, többek között civil szervezetek, egyházak, családsegítők részvételével is. Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) szolgáltatásainak segítségével a program a vármegye teljes foglalkoztatásához kíván hozzájárulni. A prezentációban hallhattunk ennek jogszabályi kereteiről, jelenlegi statisztikai adatairól, a projekt kommunikációjának megszervezéséről, ill. hogy a személyre szabott felkészítés érdekében szakképző centrumok szervezésén dolgoznak. Nyomatékosította: a projektek alapvető célja, hogy a programba lépő résztvevők személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerőpiaci helyzetük javításához, közelebb kerülve a teljes foglalkoztatáshoz.

Pirint Ákos, az OFA projektmenedzsere bemutatta az OFA szerepét a Pillér projektben. Ismertette az országos hálózatot, a tanácsadói irodákat és bemutatta a szakemberek számára a terjedelmes online tudástárat.

A szakmai találkozó végén a szervezők reményüket fejezték ki, hogy mind a mai rendezvény, majd pedig a projekt kapcsán jelentősen javul a 15-64 év közötti álláskeresők integrációja és munkaerő-piaci státusza.

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal