Quados életmentés és homokzsák-logisztika is szerepelt a védelmi bizottság gyakorlatán

2023.10.31. 14:19 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

Hogyan készüljünk fel egy árvíz rendkívüli következményeire? Erre a kérdésre adott választ az a gyakorlat, amelyet Pest és Nógrád vármegye Területi Védelmi Bizottsága tartott közösen október 26-án.

Kép
VIHAR gyakorlat 2

A katasztrófahelyzetek és a veszélyhelyzetek eredményes kezeléséhez, az ahhoz szükséges erők és eszközök hatékonyabb többszörözésének biztosítása érdekében elengedhetetlen a védelmi feladatrendszer irányítói és operatív beavatkozói elemeinek rendszeres gyakoroltatása. Pest és Nógrád vármegye Területi Védelmi Bizottságai ezért október 26-án Nógrád településen rendhagyó módon közös gyakorlatot szerveztek.

A nógrádi gyakorlat folyamán a rendkívüli árvízi helyzetek következményeinek (kimenekítési, mentési, lakosságvédelmi, fertőtlenítési, árvízi védekezési szituációk) kezelésére való felkészülés keretében mobil vezetési pontok telepítése volt a feladat, továbbá az együttműködés és információáramlás gyakorlása a védekezésben részt vevő szervezetek között.

A főbb feladatok Pest vármegye vonatkozásában az alábbiak voltak: mobil vezetési pont folyamatos működtetése, információs eszközök telepítése, a Naszály Járási Mentőcsoport alkalmazási feltételeinek biztosítása - akik quados sérültmentést, homokzsákszállítást és egyéb feladatokat láttak el.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal részéről dr. Fehér Edina igazgató asszony kísérte figyelemmel a gyakorlatot.

Az eseménynek azért is volt különleges jelentősége, mert első alkalommal fordult elő, hogy két vármegye területi védelmi bizottsága együttes gyakorlatot szervezett. Felmerült az igény a jövőbeni hasonló közös gyakorlatok lebonyolítására minél több szomszédos vármegyével.

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal