Tarnai Richárd a börzsönyi hegyimentőkkel találkozott

2024.01.30. 14:06 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat mentési gyakorlatán vett részt Tarnai Richárd főispán, a Pest Vármegyei Védelmi Bizottság elnöke. Némethné Pintér Csilla szokolyai polgármester meghívására a főispán meglátogatta a felújított Börzsöny Gyöngye Óvoda és Bölcsődét is.

A Börzsöny természeti szépségeivel kirándulók, túrázók, sportolók számára nyújt lehetőséget a kikapcsolódásra és feltöltődésre. Vadregényes volta, nagy lakatlan területei, a nehezebb terepviszonyok azonban megkövetelik, hogy figyelmesebben, óvatosabban járjunk a vidéken. Ha mégis probléma adódik, és segítségre van szükség a hegységben, bárki a börzsönyi hegyimentőkhöz fordulhat, akik civil munkájuk mellett 2022 óta látnak el speciális mentési feladatokat 600 km2-nyi területen.

Kép

A Börzsöny védett terület, ahhoz, hogy a hegyimentők behajthassanak járműveikkel, engedélyre van szükség. Ebben tudja támogatni a Pest Vármegyei Kormányhivatal a mentési munkájukat, amelyhez – kérésüknek megfelelően – jelenleg három járművel biztosított számukra a közlekedés a hegységben. A szolgálat tagjai eddig közel 100 bevetésen több mint 50 embernek segítettek mentéssel vagy ellátással. Elhivatottságukról, felkészültségükről Tarnai Richárd főispán, a Pest Vármegyei Védelmi Bizottság elnöke személyesen is meggyőződhetett, amikor a további együttműködésről egyeztetett a mentőegyesület vezetőivel és tagjaival. A megbeszélés után a Királyréten, a Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont mellett a hegyimentők mentési bemutatót tartottak.

A hegyimentők bázisul egy önkormányzati épületben, a korábban felújított Egészségházban kaptak helyet Szokolyán, ahol mostanra az óvoda és a bölcsőde közös épülete is megújult. A főispán örömmel fogadta el Némethné Pintér Csilla polgármester meghívását, akivel közösen látogattak el az intézménybe, amelyet részben pályázati forrásból bővítettek ki csoportszobákkal és tornaszobával, hogy a legkisebbek is modern és egyben barátságos környezetben töltsék a napjaikat.

Kép
Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal