Tarnai Richárd: fellép a hatóság a kiskorúakat alkohollal kiszolgálók ellen

2023.10.26. 14:34 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

A vendéglátó-ipari egységek és az áruházláncok kereskedelmi egységeinek jogsértései az elmúlt években jelentősen csökkentek Pest vármegyében a fogyasztóvédelmi hatóság sorozatos ellenőrzéseinek köszönhetően.

Munkatársaim az elmúlt időszakban ellenőrizték az alkoholfogyasztás visszaszorítására szolgáló szabályok betartását a gyermek- és fiatalkorúak védelme érdekében – tájékoztatott Tarnai Richárd. Hozzátette: kiemelten fontos a jövő nemzedékeinek egészségvédelme.

A Pest Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispán szerint szomorú tény, hogy a 40 ellenőrzött esetében 19 alkalommal – tehát 47,5 százalékban – kiszolgálták a fiatalkorúakat alkohollal. A szakemberek az ellenőrzéseket üzletekben, vendéglátó-ipari egységekben, benzinkutakon végezték. Megállapították, hogy az eladók fizetéskor nem kérdezték meg a fiatalokat az életkorukról és nem szólították fel őket annak hitelt érdemlő igazolására – egészítette ki.

A fogyasztóvédelmi hatóságunk összesen 6.550.000 forintos bírságot szabott ki, tehát a jogsértés átlagosan több mint 360 ezer forintba került az elkövetőknek. Nem éri meg kockáztatni, a jogszabályokat minden esetben be kell tartani. Gyermekeink testi és lelki egészsége mindennél fontosabb, azt óvni kell. A fogyasztóvédelmi ellenőrzésekre a jövőben is nagy szükség lesz - nyomatékosított Tarnai Richárd.

A főispán kiemelte, a hazai szabályozás alapvetően jól szolgálja a gyermekek védelmét, ezzel szemben még az Európai Unióban is van olyan ország, ahol már akár 16 évesen is vehetnek alkoholt a fiatalok.

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal