Új Áldozatsegítő Központot adtak át Újbudán

2024.08.30. 10:42 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

A kormányzat célja, hogy minden vármegyeszékhelyen legyen áldozatsegítő központ - jelentette ki Tuzson Bence igazságügyi miniszter kedden Budapesten, miután Újbudán átadták a legújabb ilyen intézményt.

Kép
Új Áldozatsegítő Központot adtak át Újbudán, csoportkép PVKH

A tárcavezető beszédében elmondta, a XI. kerületi Prielle Kornélia utcában átadott központ immár a második Budapesten, mivel a fővárosban nagyobb a „leterheltség", mint máshol az országban. Hamarosan Győrben nyílik majd áldozatsegítő központ. Kiemelte, hogy a központok egy részét jelentik az áldozatsegítésnek, amelyhez sokak együttműködésére van szükség. Így a rendőrségre, a kormányhivatalokra, valamint a társadalmi szervezetekre - fűzte hozzá a miniszter. Továbbá hangsúlyozta: a bűncselekmények áldozatait segíteni kell, és fontos szerepet kell vállalni abban, hogy az áldozatok bátran forduljanak a központokhoz.

Az ünnepélyes átadón az igazságügyi miniszter mellett részt vett Király Nóra miniszteri megbízott, Répássy Róbert parlamenti államtitkár, Sára Botond főispán és dr. Koltay András, az NMHH elnöke. A Pest Vármegyei Kormányhivatal részéről dr. Radich Orsolya főigazgató volt jelen az eseményen.

Az Áldozatsegítő Központok hálózatának kialakítását az Áldozatsegítő Stratégiában megfogalmazott céloknak megfelelően az elmúlt években kezdte meg az Igazságügyi Minisztérium. Budapesten kívül jelenleg 11 nagyvárosban működnek Áldozatsegítő Központok, amelyeket a bűncselekmény következtében áldozattá vált bajbajutottak megsegítésére hoztak létre a fővárosi és vármegyei kormányhivatalokban már elérhető áldozatsegítő szolgálatok mellett. Az Áldozatsegítő Központokban - a tájékoztatáson túl - az áldozatok pszichológus szakember által nyújtott támogatást, ill. terápiás foglalkozást is igénybe vehetnek.

Az Igazságügyi Minisztérium és a Pest Vármegyei Kormányhivatal által most megújított együttműködési megállapodás lehetővé teszi, hogy az áldozatok a jövőben immár két budapesti helyszínen tudnak segítséget kérni. A frissen megnyílt Áldozatsegítő Központban a kormányhivatal elhivatott munkatársai még több Pest vármegyei és fővárosi érintett számára kínálhatják fel az áldozatsegítő támogatásokat.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal minden páros héten szerdán 8.00-13.00 óra között biztosítja az ügyfélfogadást (cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 4/B).

A páratlan hetek szerdáin 8.00-13.00 óra között pedig az I.-es számú Budapesti Áldozatsegítő Központban (1077 Budapest, Wesselényi u. 69.) várja az áldozatsegítő szakember a bűncselekmények miatt segítségre szorulókat.

Forrás: MTI, Pest Vármegyei Kormányhivatal