Újabb akkreditált képzést tartottak a foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzés aktualitásairól

2023.11.29. 13:17 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

Az „Aktualitások a foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzés területén” című budapesti fórumon vármegyei kormányhivatalok főigazgatói, valamint ügyvédek és jogtanácsosok vettek részt az ország minden részéről.

Kép
Foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzés aktualitásai R.O.

Köszöntőjében Dr. Radich Orsolya főigazgató emlékeztetett: a kormányhivatal már kilencedik alkalommal szervez akkreditált képzést különböző témakörökből. Ezt megelőzően többek között földhivatali és gyámügyi témában várták az érdeklődőket, a következő alkalmon pedig a közlekedésfelügyelet lesz napirenden - jegyezte meg.

A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság hatásköréről, illetékességéről, döntéseiről, ellenőrzési szabályairól, jogviszony fennállásának megállapításáról és bejelentésre kötelezéséről, valamint a minősítési jogkörről, a foglalkoztatói vélelemről, a munkaügyi bírságról és a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményéről is beszélt előadásában Gajdos Nándor. A Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály vezetője kiemelte: mindenképpen arra kell törekedni, hogy a foglalkoztatás rendezett jogviszonyok között történjen, ellenkező esetben ki kell kényszeríteni a szabályos foglalkoztatást, a közteherviselésben való részvételt. Hangsúlyozta, minden munkavállalónak érdeke, hogy bejelentett munkahelyen dolgozhasson, időben megkapja a fizetését és kivehesse a neki járó szabadságot, ugyanakkor a munkaadó is elkerülheti a szankciókat és bírságokat, ha betartja az előírásokat.

A szakember hozzátette, a prevenció is fontos tevékenység, ezért főosztálya folyamatos tájékoztatást nyújt, jelen van szakmai és nyílt napokon, emellett kollégáival iskolákba is elmennek előadásokat tartani a témában.

Kép
Foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzés aktualitásai G.N.
Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal