Újra várja a fiatalokat a nyári munka világa

2024.06.14. 18:37 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

Magyarország Kormánya ismételten meghirdeti a ,,Nyári diákmunka 2024" munkaerő-piaci programot. Pest vármegyében az érintettek a Pest Vármegyei Kormányhivatal illetékes járási hivatalainak foglalkoztatási osztályain 2024. június 17-től regisztrálhatnak, a tényleges foglalkoztatásra pedig július 1-jétől kerülhet sor.

Tarnai Richárd főispán elmondta, a program 2024. június 17-től augusztus 31-ig tart, amelynek keretében bértámogatást nyújtanak a feltételeknek megfelelő munkáltatók részére a 16-25 éves, nappali tagozaton tanuló diákok és egyetemi hallgatók foglalkoztatására. A Pest Vármegyei Kormányhivatal vezetője hozzátette, a 2024. évi program két pillérre épül.

Az első programban a foglalkoztatást biztosító munkáltató a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye, továbbá egyházi jogi személy lehet.

A fiatalok munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén bértámogatásként a munkabér összegének 100 %-át térítik meg. Legfeljebb 2 hónap időtartamra, maximum napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 244.500 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 200.100 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

Tarnai Richárd hangsúlyozta, hogy Pest vármegyében a 136 millió forintos keretösszeg felhasználásával minimálisan 680 diák nyári foglalkoztatása érhető el. Az elmúlt évi tapasztalatok alapján pedig elmondható, hogy az így foglalkoztatottak több mint 80%-a az önkormányzati diákmunka körébe tartozik.

A második programban a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás, valamint ez évtől az erdőgazdálkodás területén is lehetőség nyílik a program keretében diákok idényjellegű foglalkoztatására. A munkaadók számára a diákok munkaviszonyban történő alkalmazása esetén legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. Bértámogatásként a munkabér összegének 75 %-át térítik meg legfeljebb 2 hónap időtartamra.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 244.500 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 200.100 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe. A napi 8 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken.

A támogatások forrását a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja a Nemzeti Foglalkoztatási Alap foglalkoztatási alaprész 2024. évi központi kerete terhére.

További információt a nyári diákmunka iránt érdeklődő 16-25 év közötti fiatalok és szüleik személyesen a Pest Vármegyei Kormányhivatal járási hivatalainak foglalkoztatási osztályain kaphatnak. Az illetékes foglalkoztatási osztály felkeresésében a program iránt érdeklődőknek a https://illetekes.munka.hu/ oldal nyújt segítséget. A programról a https://nfsz.munka.hu/cikk/4369/Nyari_diakmunka_2024 honlapon is informálódhatnak.

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal