Veszélyes fényfüzéreket vontak ki a forgalomból

2023.12.05. 16:37 | Pest Vármegyei Kormányhivatal

A Pest Vármegyei Kormányhivatal a karácsonyi időszak közeledtével a fogyasztók biztonsága érdekében kiemelten ellenőrzi a díszvilágítási termékeket.

Kép
Fényfüzérek PVKH 2023

A hatóság a helyszíni ellenőrzések során mintavételezéseket folytat, illetve azt is ellenőrzi, hogy az adott termékek szerepelnek-e az Európai Unió veszélyes és letiltott termékről szóló adatbázisában.

Tarnai Richárd főispán elmondta, az elmúlt hetek határozott fellépésének köszönhetően több helyszínen sikerült veszélyes, letiltott termékeket találni az üzletek polcain. Kiemelte, mintegy 900 ezer forint összértékű, égési sérülés és az áramütés szempontjából súlyos kockázatot jelentő díszvilágítási füzért és villamossági terméket vontak ki a forgalomból.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal ezek mellett fokozottan ellenőrzi a kozmetikumokat, hogy tartalmazzák-e a Lilial® nevű, tiltólistán szereplő szintetikus anyagot. Eddig tizennégy féle, összesen 38 olyan parfümöt, hajlakkot és krémet találtak az üzletek polcain, amelyekben szerepel a tiltott összetevő. A hatóság a forgalmazó vállalkozás ellen eljárást indít, fogyasztóvédelmi bírságot szab ki és megtiltja a veszélyes termék forgalmazását.

Az ellenőrzések az advent heteiben is tovább folytatódnak.

A fogyasztók a termékbiztonsági kockázatot hordozó, veszélyes, az Európai Unióban letiltott termékekről az alábbi internetes címen tájékozódhatnak:

https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/webReport

Forrás: Pest Vármegyei Kormányhivatal