Ügyfélszolgálat alapadatok

E-mail:
partfogofelugyelet@pest.gov.hu
Telefon:
06 1 7000 080
06 1 7000 082
Cím:
1082 Budapest, Kisfaludy utca 9.
Illetékesség:
Pest vármegye, Aszódi járás, Aszód, Bag, Domony, Galgahévíz, Galgamácsa, Hévízgyörk, Iklad, Kartal, Tura, Vácegres, Verseg, Budakeszi járás, Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Telki, Tök, Zsámbék, Ceglédi járás, Abony, Albertirsa, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Dánszentmiklós, Jászkarajenő, Kőröstetétlen, Mikebuda, Tápiószőlős, Törtel, Újszilvás, Dabasi járás, Bugyi, Dabas, Hernád, Inárcs, Kakucs, Örkény, Pusztavacs, Táborfalva, Tatárszentgyörgy, Újhartyán, Újlengyel, Dunakeszi járás, Csomád, Dunakeszi, Fót, Göd, Érdi járás, Diósd, Érd, Pusztazámor, Sóskút, Százhalombatta, Tárnok, Törökbálint, Gödöllői járás, Csömör, Dány, Erdőkertes, Gödöllő, Isaszeg, Kerepes, Kistarcsa, Mogyoród, Nagytarcsa, Pécel, Szada, Vácszentlászló, Valkó, Veresegyház, Zsámbok, Gyáli járás, Alsónémedi, Felsőpakony, Gyál, Ócsa, Monori járás, Bénye, Csévharaszt, Gomba, Gyömrő, Káva, Monor, Monorierdő, Nyáregyháza, Pánd, Péteri, Pilis, Vasad, Nagykátai járás, Farmos, Kóka, Mende, Nagykáta, Sülysáp, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószecső, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tóalmás, Úri, Nagykőrösi járás, Kocsér, Nagykőrös, Nyársapát, Pilisvörösvári járás, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Solymár, Tinnye, Üröm, Ráckevei járás, Apaj, Áporka, Dömsöd, Kiskunlacháza, Lórév, Makád, Ráckeve, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigetszentmárton, Szigetújfalu, Szentendrei járás, Budakalász, Csobánka, Dunabogdány, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Pomáz, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Visegrád, Szigetszentmiklósi járás, Délegyháza, Dunaharaszti, Dunavarsány, Halásztelek, Majosháza, Szigethalom, Szigetszentmiklós, Taksony, Tököl, Szobi járás, Bernecebaráti, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Kemence, Kismaros, Kóspallag, Letkés, Márianosztra, Nagybörzsöny, Nagymaros, Perőcsény, Szob, Szokolya, Tésa, Vámosmikola, Verőce, Zebegény, Váci járás, Acsa, Csörög, Csővár, Galgagyörk, Kisnémedi, Kosd, Őrbottyán, Penc, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Rád, Sződ, Sződliget, Vác, Vácduka, Váchartyán, Váckisújfalu, Vácrátót, Vecsési járás, Ecser, Maglód, Üllő, Vecsés

Nyitvatartás

hétfő: 8:00-16:00
kedd: 8:00-16:00
szerda: 8:00-16:00
csütörtök: 8:00-16:00
péntek: 8:00-13:00
szombat: Zárva
vasárnap: Zárva

Egyéb információk

A Kormányhivatalok feladatkörébe tartoznak a pártfogó felügyelői szakterület általános feladatkörei az alternatív büntetés-végrehajtás, büntetőeljárás resztoratív része és az egyes igazságügyi hatáskörök. Pártfogó felügyelői szolgálat a szabadságelvonással nem járó büntetések és intézkedések végrehajtására hivatott szervezet, mely a büntetőeljárásban azok egyes szakaszaiban végzi tevékenységét, szakértőként jár el, egyes büntetőeljárási jogintézmények tekintetében rendelkezik hatáskörrel. A Pest Vármegyei Kormányhivatal szervezeti felépítésében a Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályhoz tartozó Pártfogó Felügyelői Osztály látja el ezeket a feladatokat.

  • Az alábbi jogszabályok alkotják a felhatalmazást és jelölik ki a tevékenységet:  A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (továbbiakban: Btk.).; Büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (továbbiakban: Be.); A büntető ügyekben alkalmazható közvetítői tevékenységről szóló 2006. évi CXXIII. törvény; A büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL (továbbiakban: Bvtv.). törvény, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény; Gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény; A Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységéről szóló 8/2013. (VI. 29.) KIM rendelet.
  • A Btk. meghatározza, a pártfogó felügyelő speciális feladatát a fiatalkorú elkövetőkkel kapcsolatosan, mely a fiatalkorú helyes irányú fejlődésének elősegítésében, nevelésében és védelmében kell, hogy megmutatkozzon. A pártfogó felügyelet végrehajtása során a pártfogó felügyelő a pártfogolt ellenőrzésével és irányításával elősegíti annak megakadályozását, hogy a pártfogolt ismételten bűncselekményt kövessen el, továbbá segítséget nyújt a társadalmi beilleszkedéséhez, az ehhez szükséges szociális készségek kialakításához és feltételek megteremtéséhez, közreműködik a sértettek érdekeinek érvényesülésében Bv. tv. 310. § (1).
  • A pártfogó felügyelet (Btk. 69. §, 119. §) a jogszabályok alapján megfogalmazott két irányelvet követi, a támogatás és az ellenőrzés elvét. A pártfogó felügyelet a resztoratív (helyreállító) szemléletű igazságszolgáltatás helye. A pártfogó felügyelet járulékos intézkedés valamilyen büntetés vagy intézkedéssel együtt kell elrendelni. Feladatának célja a konfliktusok (bűncselekmény) előtti, „eredeti állapot” helyreállítása, hogy az elkövetőt felelősségvállalásra serkentse, és ezzel párhuzamosan a sértett érdekét és sérelmét is orvosolja. A pártfogó felügyelő személyre szabott nevelési tervvel segíti a fiatal vagy a felnőtt elkövetőt, különböző módszerek és technikák bevonásával. Az eljárásban a fiatalkorúak ügyét elkülönítve szükséges végrehajtani. A diverziós eljárások és resztoratív módszerek elősegítik a társadalom felé nyújtott jóvátételt, csökkentik a visszaesés kockázatát, és az elkövető tekintetében (re)szocializációs folyamatokat indítanak be.
  • Közvetítői eljárás lényege, hogy a büntető- illetve a szabálysértési eljárásban az elkövető szembesül a konfliktusban szeplő személlyel (sértettel), egy közvetítő irányításával. Ebben az eljárásban a pártfogó felügyelő mediátorként vesz részt, és a folyamatért felelős. A közvetítői eljárás egy érdekalapú konfliktuskezelő módszer (mediáció), melynek segítségével a felek egy közös, minden szereplő által elfogadott konszenzuson alapuló megállapodást köthetnek. A jogalkotó ilyen szándékkal helyezte a büntetőeljárásba és a szabálysértési eljárásba mediációt. Az eredményes eljárás következménye lehet a büntető- és szabálysértési eljárás lezárása.
  • Csoportos resztoratív foglalkozásokon agressziókezelő, szociális készségfejlesztő, erkölcsi motivációs tréningeket tartunk bűnelkövető fiatalok számára. A foglalkozásokon a fiatalok elsajátíthatnak olyan készségeket és módszereket, melyek segítségével a társadalomban helyt tudnak állni, normakövetőkké lesznek, és ezáltal a bűnelkövetés kockázata csökkenhet. Ezeket foglalkozásokat a bíróság vagy az ügyészség külön magatartási szabályként írja elő (Btk. 71. §). A foglalkozásokat kiképzett pártfogó felügyelők végzik. A Be. egyes esetekben kötelezővé teszi a külön magatartási szabályok előírását.
  • A közérdekű munkabüntetés célja, hogy az elítélt a közösség érdekében ingyenes munkát végezzen, valamint a bűnismétlés megelőzését és az elítélt társadalomba való beilleszkedésének elősegítését szolgálja. A közérdekű munka végrehajtásáról a pártfogó felügyelői szolgálat gondoskodik. A pártfogó felügyelő feladata a megfelelő munkahely kijelölése, és az eljárás jogszerűségének és eredményességének felügyelete.
  • A megelőző pártfogás a bűncselekményt illetve elzárással sújtható szabálysértési cselekményt megvalósító gyermekkorúak körében bevezetett jogintézmény. Az elkövetést követően a pártfogó felügyelőnek kockázatelemzést kell készítenie, majd a bűnismétlés magas vagy közepes kockázata esetén kerül elrendelésre az intézkedés. Ezen feladatunkat a családokkal, gyámhivatalokkal, családsegítő szolgálatokkal, és a tanintézményekkel szoros és széleskörű együttműködésben látjuk el.
  • Pártfogó felügyelői szakvéleményt és kockázatértékeléssel egybekötött környezettanulmányt készítünk büntetőeljárás folyamán, mely bizonyítási eszközként szerepel az eljárásban. A szakvélemény elkészítéséhez a Be. szabályai szerint szükséges a lakó- és iskolai környezet megismerése, személyes interjúk elkészítése. A Be. kiemeli a pártfogó felügyelők ebben a körben végzett szakértői minőségét.
  • Jóvátételi munka (Btk. 67. §; Btk. 117. §; Btk. 119. §) pártfogó felügyelet alkalmazása mellett. Ezt az intézkedést pártfogó felügyelt kíséri, melynek elsődleges célja, hogy az elkövető az általa választott jóvátételi munka tevékenységet elvégezze, a munka teljesítését a pártfogó felügyelő ellenőrzi.
  • Az Utógondozás keretében az elítéltek, akik a letöltendő szabadságvesztést követően szabadulnak (javítóintézeti nevelésből ideiglenesen elbocsáttatnak), pártfogó felügyelet alá kerülnek, utógondozásban részesülhetnek. A pártfogó felügyelő feladata a visszaesés minimalizálása, a társadalomba való reintegráció elősegítése, tanácsadás, életvezetés. Az utógondozott személy szociális körülményei alapján, mentális, érzelmi és lelki érettsége szerint megfelelő foglalkozásokon, készségfejlesztő csoportfoglalkozásokon vehet részt.

A diverziós és resztoratív büntetés-végrehajtások és intézkedések előtérbe helyezésével a jogalkotó látható akarata, hogy az alternatív büntetőeljárásoknak és végrehajtásoknak teremtsen nagyobb teret.