Ingyenes gombavizsgálat a piacokon

2023.08.11. 15:25 | Vas Vármegyei Kormányhivatal

Fontos, hogy a saját magunk által gyűjtött gombákat szakember ellenőrzése nélkül soha ne fogyasszuk el. A vármegyében négy város piacán ingyenes a gombavizsgálat.

Vas vármegyében ingyenes gombavizsgálat az alábbi helyeken és időpontokban lehet:

SZOMBATHELYI VÁROSI VÁSÁRCSARNOK

Április 15.– május 31. között:

Kedd, péntek: 6-10 óra között
Szombat, vasárnap: 5-12 óra között
 
Június 01.-30. között: 

Kedd, szerda, csütörtök, péntek: 6-10 óra között
Szombat, vasárnap: 5-12 óra között

Július 01. – augusztus 31. között:

Kedd, péntek: 6-10 óra között
Szombat, vasárnap: 5-12 óra között
 
Szeptember 01. – november 05. között:

Kedd, szerda, csütörtök, péntek: 6-10 óra között
Szombat, vasárnap: 5-12 óra között

November 06.-30. között:

Kedd, péntek: 6-10 óra
Szombat, vasárnap: 5-12 óra között
 
Munkaszüneti napokon, illetve december 1. - április 14. között a gombavizsgálat szünetel.

CELLDÖMÖLKI (FEDETT) PIAC

Április 1.-október 31. között:
 
Kedd:                6.00-14.00 óráig
Csütörtök:         6.00-14.00 óráig
Szombat:          6.00-14.00 óráig
 
November 1.- március 31. között:
 
Kedd:               7.00-14.00 óráig
Csütörtök:           7.00-14.00 óráig
Szombat:        7.00-14.00 óráig


KÖRMENDI PIAC

Április 1-től november 30-ig

Hétfő: 6.30-9.30 óráig
Szombat: 6.30-9.30 óráig

KŐSZEGI PIAC

Szerda: 7.00-12.00 óráig
Szombat: 7.00-12.00 óráig

A gombák nagyon sokféle, erős biológiai aktivitással rendelkező anyagot tartalmaznak, azonban akadnak közöttük erősen mérgezők is. A kalapos gombák mindössze 3%-a mérgező, tehát a kertekben növekvő gombák között elég kis valószínűséggel bukkanhatunk halálosan mérgező darabokba. Amennyiben ismeretlen gombát talál, fogyasztás előtt mindenképpen mutassa meg gombaszakértőnek, mivel könnyen összetéveszthetők egymással a fajok.
A gombamérgezéseket nem maguk a gombák, hanem az általuk termelt mérgező anyagok, a toxinok okozzák. Fontos tudni, hogy a gomba nagyon könnyen és gyorsan romlik. A legtöbbször „gombamérgezésként” felismert esetek nagy része egyszerű ételmérgezés, amelyet a romlott gombában elszaporodott baktériumok vagy a romló gombákból felszabaduló erős biológiai hatással rendelkező nem mérgező anyagok okoznak.
Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek nagyon különbözők lehetnek, jelentkezhetnek órákon belül vagy akár napokkal később is. A gomba elfogyasztása után 12–24 órával később jelentkező tünetek súlyos mérgezésre utalhatnak.
A gombamérgezés elkerülése érdekében a legfontosabb a biztonságos gombaszedés és - fogyasztás szabályainak a betartása. Ezek az alábbiak:
Az egyik legismertebb mérgező gomba, a gyilkos galóca felismerése kötelező! A gomba kalapja fehér, barna vagy zöldes, lemeze fehér, gallérral és bocskorral rendelkezik. Júniustól októberig terem, főleg tölgyfák alatt található meg.
A szedett gombát fogyasztás előtt minden esetben át kell vizsgáltatni gombaszakértővel, akkor is, ha biztos benne, hogy tudja, milyen gombát szedett!
Ismeretlentől soha ne vegyünk/fogadjunk el gombát! Olyan személytől se, aki nem szakértője a gombáknak!
A piacon csak megfelelő engedéllyel rendelkező árustól vásároljunk vadon termett, szedett gombát!
Csak a friss, egészséges termőtestek fogyaszthatók biztonsággal. A sérült, öreg, penészes gombabetegséget okozhat – nem mérgező faj esetén is!
Nyersen ne fogyasszon gombát!
A kész gombaétel hűtőszekrényben néhány napnál tovább nem tárolható! A friss termőtestek két-három napig állnak el hűtőszekrényben.
Kisgyermek és érzékeny gyomrúak ne fogyasszanak gombát, gombából készült ételt.

Forrás: Vas Vármegyei Kormányhivatal