A köszönet hangjaié volt a szó - Elismerések “Az ezres vasi tűz” kapcsán

2024.10.19. 15:18 | Vas Vármegyei Kormányhivatal

Köszönetnyilvánító ünnepséget tartott a Vas Vármegyei Kormányhivatal október 19-én Kenyeriben, a Művelődési Ház udvarán.

Az ünnepség keretében elismerést, illetve emléklapot vehetett át valamennyi szervezet, amelynek tagjai részt vettek a szeptemberben Csönge és Kenyeri térségében pusztító tűzvész megfékezésében.

“Bajban ismerszik meg a barát. Szeptember elején az itt élők megtapasztalhatták, hogy nagyon sok barátjuk van, nem csak Vas vármegyében, hanem szerte a Dunántúlon.” - kezdte nyitóbeszédét Ágh Péter államtitkár, Észak-Vas vármegye országgyűlési képviselője. Kiemelte, hogy ez lesz az az esemény, amelyet mindazok, akik átélték, mesélni fognak az utókornak. Valamennyi szervezetnek megköszönte a tűzoltásban nyújtott segítséget. 

“Az a bátorság, az a példamutatás, az az elszántság, az a felkészültség, amit Önök akkor mutattak, kötelez minket arra, hogy mi példamutató módon mondjuk köszönetet Önöknek” - emelte ki köszöntőjében Vámos Zoltán főispán, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke.  "Reméljük, ha hónapok, vagy akár évek múlva rápillantanak ezekre az emléklapokra, akkor ugyanazt a büszkeséget fogják érezni, mint amennyire mi büszkék vagyunk Önökre” - hangsúlyozta.

A főispán, mint a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke, a 2024. szeptemberi mezőgazdasági- és erdőtűz elleni védekezés koordinációjában nyújtott példaértékű, kiemelkedő szolgálatának elismeréseként Hollán Ernő altábornagy képmásával díszített elnöki emlékérem elismerést adományozott Csönge és Kenyeri település lakóinak, Horváth Melindának, a Celldömölki Járási Hivatal hivatalvezetőjének, a helyi védelmi bizottság elnökének, Lakatár Gábor Márton tűzoltó ezredesnek, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettesének, valamint Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornoknak, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának. Elismerő oklevelet vehetett át Vörös Andrea, Kenyeri Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője.

Mindezen túl áldozatos és eredményes tevékenységéért elismerést vehetett át mindannak a 135 szervezetnek a képviselője, amelyek részt vettek a űzeset elleni védekezésben: így hivatásos és önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok, illetve önkéntes tűzoltó egyesületek Vas, Zala, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom vármegyékből, polgárőr egyesületek, a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Celldömölki Rendőrkapitányság, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezete, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, a Szombathelyi Erdészeti Zrt., a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesülete, valamint a Kőszegi Járási Írottkő Mentőcsoport.

Kép

Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok beszédében kiemelte, ez az esemény a térség történeti könyveibe is úgy fog bevonulni, mint “Az ezres vasi tűz”, hiszen területileg és a felszámolásban résztvevők száma is ennyire tehető. Már a kezdetekkor érezni lehetett, hogy ez a káresemény más lesz, mint amit eddig tapasztalunk, mondta, hiszen az időjárási körülmények, a szárazság, a szél, a területi adottságok is erre engedtek következtetni. Hangsúlyozta továbbá, hogy szem előtt kell tartanunk, hogy a következő időszakokban - a globális felmelegedés hatására - ilyen és hasonló eseményekre kell felkészülni. A tábornok is a köszönet hangjaival zárta beszédét.

Az elismerések sora itt azonban még nem ért véget, Kántás Zoltán, a Sárvári Gyógyfürdő Kft.  Ügyvezető igazgatója fürdőbelépőket adományozott valamennyi szervezetnek, amelyek közreműködtek a tűzoltásban. Dr. Máhr Tivadar, Sárvár város alpolgármestere pedig díszoklevél adományozásával köszönte meg a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományának a tűz oltásában végzett áldozatos munkáját.

A rendezvény zárásaként a Vas Vármegyei Kormányhivatal egy közös ebédre látta vendégül a megjelenteket.

Forrás: Vas Vármegyei Kormányhivatal