Összefogásban és önkéntességben az erő

2023.09.12. 15:05 | Vas Vármegyei Kormányhivatal

Az augusztusi árvíz elleni védekezésben a rendkívüli helytállást és önzetlen segítségnyújtást tanúsító civil szervezeteknek a Megyeháza Dísztermében ünnepi rendezvényen köszönték meg a munkáját.

Kép

A Rábán és mellékvizein augusztus első hetében tíz éve nem látott árhullám vonult le. A védekezési munkálatokban a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint az érintett települések önkormányzatain kívül a vármegye 51 önkéntes polgári védelmi, tűzoltó és polgárőr egyesülete, mentőszervezete is részt vett. 

A Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatósággal közösen szervezett ünnepségen oklevelek átadásával fejezte ki köszönetét és megbecsülését. 

Az eseményen Vámos Zoltán főispán, a területi védelmi bizottság elnöke köszöntőjében kiemelte: Az árvízi védekezésben a szakemberek hozzáállása és profizmusa lenyűgöző volt, 51 civil szervezet, önkéntes mentő és tűzoltócsapatok, valamint polgárőrök az éjszaka közepén kérés nélkül indultak el segíteni.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy ehhez a Vas vármegyei közösséghez tartozok. Az árvízi helyzet pontosan megmutatta, hogy a magyar társadalomnak egyrészt szüksége van civil szférára, a kormánynak pedig mennyire fontos feladata ezt a civil szférát támogatni. Az árvízi védekezés egyik legfontosabb tanulsága volt számomra, hogy ha kell, szükség van, akkor lehet Önökre számítani. A Vas vármegyében élő 260 ezres közösség és Magyarország Kormánya nevében nagyon hálásak vagyunk ezért, köszönöm, hogy biztonságunk az Önök kezében van. A területvédelmi bizottság nevében biztosítom Önöket arról, hogy számíthatnak ránk" - zárta köszöntőjét Vámos Zoltán.

Dr. Bognár Balázs tűzoltó dandártábornok, vármegyei katasztrófavédelmi igazgató, a bizottság katasztrófavédelmi elnökhelyettese ünnepi beszédében kiemelte: a mai világban, ha valaki jó és követendő példát keres, azt megtalálja a Vas vármegyei tűzoltó szervezeteknek, mentőcsoportoknak, polgárőrségnek a köz javáért végzett szolgálatában.

„Az Önök által képviselt szervezetek példát mutattak felkészültségből, segítségnyújtásból, bátorságból, önzetlenségből és összefogásból. A szolgálat, amit hittel tesznek naponta, elismerést érdemel. A vasi önkéntesség ereje ismét megmutatkozott, mindenki segített, ahol tudott és ott tette a dolgát, ahol a leginkább szükség volt rá. Vas vármegyének az országosan is kiemelkedő reagáló képessége az összefogás és önkéntesség erejében rejlik” - tette hozzá dr. Bognár Balázs.

Forrás: Vas Vármegyei Kormányhivatal