Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Soron kívüli ellenőrzések a Vas vármegyei gyermekvédelmi intézményekben

2024.03.22. 13:10 | Vas Vármegyei Kormányhivatal

A bántalmazási esetek belső kivizsgálására fókuszálva az ország valamennyi gyermekotthonában soron kívüli vizsgálatot rendelt el a Kormány, így Vas vármegye érintett intézményeiben is megkezdődtek az ellenőrzések.
 

A gyermekotthonok hatósági ellenőrzésének célja az intézmény egészére kiterjedő, átfogó vizsgálat. Az ellenőrzés kiterjed többek közt a gyermekbántalmazási esetekre, az ezzel kapcsolatban tett feljelentésekre, a bántalmazott gyermek számára nyújtott egyéni és csoportos segítségre, a bántalmazási esetek belső kivizsgálására, a megtett intézkedésekre, valamint a panaszkezelési gyakorlat áttekintésére is.

A Vas Vármegyei Kormányhivatal Szociális és Gyámügyi Osztálya az ellenőrzések befejezését követően levonja a megfelelő következtetéseket. Ha a vizsgálat során hiányosságot állapít meg a kormányhivatal, akkor hatósági eljárást indít, ha pedig bűncselekmény gyanúja merül fel, akkor haladéktalanul feljelentést tesz. 

Az intézkedések további célja, hogy megvizsgáljuk az intézmények hogyan védik a rájuk bízott gyermekeket, működik-e a jelzőrendszer az esetleges gyermekbántalmazási esetekre. Van-e bármilyen a gyermekeket veszélyeztető kockázat az intézményben, történt-e már bántalmazás, s ha igen, akkor azt hogyan kezelték. 

A Kormány emellett készül a második gyermekvédelmi törvénycsomaggal, és döntött a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek pszichológiai alkalmassági vizsgálatáról is. Az újabb lépés a hatósági ellenőrzések soron kívüli lefolytatása. 

Célunk az állami gondozásban lévő gyerekek biztonságának és a gyermekvédelemnek a megerősítése!
 

Forrás: Vas Vármegyei Kormányhivatal