Számtalan érdeklődő tekintet és szakmai kérdezz-felelek – Mindenki megtalálhatta, amit keresett

2024.10.11. 14:04 | Vas Vármegyei Kormányhivatal

Mintegy háromezer érdeklődő, közel ötven kiállító, kíváncsi diákok, jó hangulat, izgalmas bemutatók, millió kérdés és rá millió válasz. Röviden így jellemezhetnénk a Vas Vármegyei Kormányhivatal kétnapos Pályaválasztási és Képzési Kiállítását.

Amikor elérkezik egy korszak vége, minden szülő megtapasztalja, hogy milyen nehéz döntést hozni, ha gyermeke jövője a tét. Különösen nehéz ez a legelső komoly döntésnél, amikor a családi asztalnál a középiskolai továbbtanulás kérdése kerül terítékre.

Ezt a döntést hivatott megkönnyíteni a minden évben megrendezésre kerülő pályaválasztási rendezvény.

A szerdai megnyitón Vámos Zoltán főispán megköszönte a kiállító intézmények és szervezetek támogatását, innovatív ötleteit a fiatalok érdeklődésének fenntartására, hiszen, mint mondta, a generációk együttműködése, a fiatalok kommunikációjának megértése és tanulása közös, kiemelt feladatuk.

Gimnáziumok, szakközépiskolák és szakiskolák, valamint a térség meghatározó vállalatai tájékoztatták képzéseikről az érdeklődőket, és ezeket a tájékoztatókat igyekeztek minél interaktívabbá tenni. A fiatalok próbára tehették magukat a különböző foglalkozások standjainál. Nagy érdeklődés fogadta a kreatív szakmák bemutatóit csakúgy, mint a különböző vállalok jövőbe mutató szimulátorait. Sokan informálódtak a kiállításon ugyancsak résztvevő autósiskola, nyelviskola, illetve diákszövetkezet képzései és munkalehetőségei iránt is. Sorra fogytak a szórólapok és egy kérdés sem maradt megválaszolatlan.

A rendezvényt a sokrétű kísérőprogramok tették még színesebbé. Az érdeklődők válogathattak a kiállítást végigkísérő állandó programelemek között, mint a grafikai elemzés, az uniós foglalkozások, de ha jól időzítettek, a vármegye három neves szállodájának – az Ensana Thermal Sárvár, a Park Inn Sárvár Resort & Spa és a Greenfield Hotel Golf & Spa –  közreműködésével abba is bepillantást nyerhettek, hogyan készülnek a nagy szállodákban a finomabbnál finomabb ételek és a majd megszólaló desszertköltemények. A különleges hangulatot mindkét kiállítási napon csak még tovább emelték a New West Company táncstúdió produkciói.

Mindezek mellett minden korosztály számára izgalmas, ugyanakkor elgondolkodtató előadásokkal is készültek a szervezők, annak érdekében, hogy ezzel is segítsék a szülőket abban, hogy orientációjuk, érdeklődési körük és kvalitásuk szerint a legalkalmasabb döntést hozzák meg gyermekeik számára. Tájékoztatót hallhattak a sajátos nevelési igényű gyermekek továbbtanulási lehetőségeiről, a külföldi karriertervezésről, a “z” és “alfa” generációk kommunikációs kultúrájáról, mi több, különleges vendégelőadóként érkezett Trunk Tomi is, aki a legfiatalabb generáció képviselőjeként a nyelvezetükbe és gondolkodásmódjukba adott betekintést.

A Vas Vármegyei Kormányhivatal és a kiállítók nem titkolt közös célja az volt, hogy támogatást és perspektívát nyújtsanak a fiataloknak a jövőjük megalapozásához. Az elmúlt két nap sokrétű kiállításainak és előadásainak tükrében pedig bizton állítható, hogy a kiállítás betöltötte rendeltetését, hiszen minden lehetőség adott volt ahhoz, hogy az érdeklődő és az életpálya egymásra találjon. Ezen a rendezvényen mindenki megtalálhatta, amit keresett.

Forrás: Vas Vármegyei Kormányhivatal