Szúnyogok elleni védekezés: hatékony módszerek és tippek

2024.06.07. 10:26 | Vas Vármegyei Kormányhivatal

A meleg idő beköszöntével a szúnyog elleni védelem egyre fontosabbá válik. Cikkünkben mutatjuk, hogyan védekezhet a vérszívókkal szemben.

Both Gyula a kormányhivatal növényvédelmi szakügyintézője kiemelte: a szúnyogok lárvái az állóvizekben élnek, néha - a vízgyűjtő hordóinkban, kerti tavakban, pocsolyákban, gumiabroncsokban - magunk tenyésztjük őket. Nagyon fontos, hogy ezeket a területeket kezeljük szúnyoglárva irtó szerekkel, vagy szüntessük meg. Az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) ajánlásai is a vízgyülemek felszámolását javasolják elsődleges módszerként.

Ültessünk a ház körül szúnyogriasztó növényeket, mint a citromfű, a bazsalikom, a kakukkfű, a levendula, a rozmaring, a körömvirág, az eukaliptusz, a krizantém, a fodormenta, a bársonyvirág, a kakassarkantyú és a paraszt muskátli.

Both Gyula elmondta: a szúnyogriasztóknál vegyük figyelembe, hogy ha bőrünkre permetezzük, akkor allergiát is okozhatnak. A repülő rovarok ellen használjunk permeteket, füstölőket. Figyeljünk arra, hogy ne kerüljenek emberekre, élelmiszerekre, ugyan is ezek rovarölő hatóanyagot tartalmaznak.

A szúnyoglárva irtók az emberekre legkevésbé veszélyes megoldások egyike. Készítmény választásnál vegyük figyelembe, hogy vannak olyan tabletták, amelyek halastavakban nem használhatók.

Both Gyula a szúnyogriasztók közül a lámpaolajat, fáklyaolajat és füstölőket ajánlja, míg a szúnyogcsapdák esetében az UV fényt, ventilátorral kombinált UV lámpát és a feromon rovarcsapdákat.

Forrás: Vas Vármegyei Kormányhivatal