Vas vármegyében is indul a nyári diákmunka program!

2024.06.12. 15:17 | Vas Vármegyei Kormányhivatal

Június 17-én ismét elindul a középiskolások, egyetemisták nyári szünidő alatti foglalkoztatását, és a fiatalok munkatapasztalat-szerzését elősegítő országos program.

A Vas Vármegyei Kormányhivatalnak a program lebonyolítására 51 millió forint áll rendelkezésére, amely felhasználásával legalább 255 diák nyári foglalkoztatását kívánják elősegíteni.

A programba 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, és vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhetnek. A támogatásokat önkormányzatok, és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban és erdőgazdálkodásban működő vállalkozások hívhatják le.

A sikeresen pályázók legfeljebb 2 hónap időtartamra, napi 6 órányi munkavégzéshez kapcsolódó támogatást kaphatnak. Havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 244 500 forint vehető figyelembe, míg a szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 200 100 forint.

Amennyiben önkormányzat alkalmazza a vakáció alatt a fiatalt, akkor bértámogatásként a munkabér összegének 100 %-át térítik meg, míg a mezőgazdaság, a turizmus, vendéglátás és erdőgazdálkodás területén elhelyezkedőknek a munkabér összegének 75 %-át.

Fontos, hogy a diákoknak előzetesen regisztrálniuk kell a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán, ahová vinni kell magával személyes okmányait, érvényes diákigazolványát vagy iskolalátogatási igazolását. Bár regisztrálni már június 17-től lehet, legkorábban július 1-én állhatnak munkába, és augusztus 31-ig dolgozhatnak állami támogatással.

A munkáltatóknak a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően a székhelyük, telephelyük vagy a munkavégzés helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán munkaerőigényt, illetve elektronikus úton egy kérelmet kell benyújtaniuk.

A nyári diákmunka programmal kapcsolatos bővebb tájékoztatás Vas vármegyében is a járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál kérhető.

Forrás: Vas Vármegyei Kormányhivatal