Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

16. alkalommal rendezték meg a Göcsej Harci Túrát

2023.09.15. 13:31 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

A zalaegerszegi Ganz-technikum csapata nyerte meg a 16. alkalommal megszervezett Göcsej Harci Túra vármegyei döntőjét. A megyeszékhelyi fiatalok így tavasszal az Országos haditorna verseny döntőjében képviselhetik Zalát. Az idén Zalaszabarban megrendezett eseményen köszöntőt mondott dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. A 16. harci túrát dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja nyitotta meg.

A szeptember 14-i esemény megnyitóján dr. Böröndi Gábor elmondta: a honvédség kiemelt figyelmet fordít az ifjúság nevelésére, az utánpótlás biztosítására. - High-tech fiatalok kellenek a high-tech hadsereghez - folytatta. - A Zala vármegyében gyártott Lynx, vagy magyar nevén a Hiúz gyalogsági harcjárművek kapcsán indítottunk egy országos toborzó kampányt. Szeretnénk, ha a középiskolás korú ifjúság tagjai megismernék a hadsereg életét, melyet leginkább egy ilyen harci tornán szemléltethetünk. Sportos leányokra és fiúkra van szüksége a magyar hadseregnek, ezért támogatja a honvédség ezeket a nagyszerű rendezvényeket – fogalmazott a vezérezredes.

Dr. Sifter Rózsa, Zala Vármegye főispánja is köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte: a túrát 2008-ban rendezték meg először, mely nem egy gyalogtúra, hanem egy komoly megmérettetés. A harci túra célkitűzései összhangban vannak a zalai honvéd hagyományokkal és a kormánynak azzal a szándékával, hogy az országban magasabb szintre emelkedjen a honvédelmi képzés. Azt is elmondta, hogy Zala vármegyében a honvédelem, a haditechnika iránt érdeklődőknek számtalan továbbtanulási és munkalehetőség áll rendelkezésére.

Bene Csaba, a vármegyei közgyűlés alelnöke és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is méltatta a kezdeményezést, amely a fiatalok számára vonzóvá teheti a katonaságot. Utóbbi hozzátette: ahhoz, hogy a magyar hagyományokat, identitást megőrizzük, komoly hadseregre van szükség.

A tizenegy zalai csapat 14 különféle feladatban állóképességről, ügyességről és történelmi tudásról adhatott számot. A 16. Göcsej Harci Túrát végül a ZSZC Ganz Ábrahám Technikum GANZ KADÉTOK csapata nyerte a ZSZC Széchenyi István Technikum és a CSERI I. NSZC Cserháti Sándor Technikum és Kollégium csapatai előtt.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap