Alapkőletétel a Flex új zalaegerszegi üzemcsarnokában

2024.08.09. 10:56 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Flex Zala Automotive – Next Gen Mobility néven 10 ezer négyzetméter nagyságú autóipari gyáregység épül Zalaegerszegen, a Zala ZONE Járműipari Tesztpálya mellett a városban 1994 óta jelen lévő Flex 90 millió eurós fejlesztéseként, a bekerülési összeg 20 százaléka erejéig a magyar állam támogatásával. (Ebből 25 millió euróba kerül a 10 ezer négyzetméteres, nagy tisztaságú gyártócsarnok, 65 milliót pedig technológiai fejlesztésre költenek.) A Flex új létesítményének alapkőletételi ünnepségét augusztus 8-án, csütörtökön délelőtt rendezték meg, az elektromos és hibrid járművekbe kerülő átalakító részegységek termelése várhatóan a jövő év közepén megkezdődhet.

Az alapkőletételi ceremónián a vállalat, a magyar kormány, a zalai hatóságok, a ZalaZONE, a zalaegerszegi önkormányzat és közélet vezetői, képviselői vettek részt.

A ZalaZONE Tudományos és technológiai Parkban, a ZalaZONE Ipari Park Zrt.-vel kooperációban megvalósuló beruházás helyszínén, a ZalaZONE konferenciaközpontjában tartott ünnepségen elsőként Péter Ágota, a Flex alelnöke tájékoztatta a meghívottakat a vállalat új telephelyének létrejöttéről, a folyamatos fejlődés sikereiről, a stabil és sikeres működés érdekében végzett munkáról. Elmondta, a 30 országban jelenlévő, Magyarországon 7 telephelyen megtalálható, idehaza 10 ezer, világszerte 140 ezer munkavállalóval dolgozó 50 éves vállalat vezetői elfogadják a zalaegerszegi telephely fejlesztési indokait, látják, hogy a vállalati portfólióváltás egyik fontos eleme Zalaegerszeg. Ma már az autóipari szegmensbe való belépés sikerességét jelzi, hogy világszerte vezető gyártók partnere a Flex. A Flex kutatásba és fejlesztésbe fektetett forrásai megtérültek, ma a zalaegerszegi gyáregység a Flex legnagyobb európai, a járműipar számára gyártó cégegysége, mondta Péter Ágota, hozzátéve, a Flex rugalmasan reagál a világ változásaira, igényeire. Így készülnek náluk az új csarnokban az elektromos és hibrid járművek számára nagyfeszültségű részegységek, átalakítók. A beruházás 210 új munkahelyet hoz létre a városban, közülük 20 magasan kvalifikált munkatársuk a kutatás-fejlesztés területén dolgozik majd. 

Dr. Lukács Attila, a Flex mérnökségi vezetője az emberi kreativitásra hívta fel a figyelmet, amely a jövő formálásában vesz részt. A legmodernebb technológia zalaegerszegi jelenléte a jövő közlekedésének alakítása mellett a mérnökök fejlődését is szolgálja.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a jeles alkalom kapcsán elmondta, az elmúlt években folyamatosan fejlődött Zalaegerszeg gazdasága. 2014 és 2024 között 5 ezer új munkahely jött létre. A gazdaság fejlődésének legjobb fokmérője a helyi iparűzési adóbevétel összegének alakulása, amely 2014-ben 3,2 milliárd forint volt,  2023-ban pedig már  7,5 milliárd forint. A városvezető hangsúlyozta, a Zalaegerszegen működő vállalkozások közül kiemelkedik a legnagyobb munkaadó, a Flex, amely a társadalmi felelősségvállalás jegyében is sokat tesz a városért. A magyar kormány hathatós támogatása az önkormányzat számára elengedhetetlen a további fejlődéshez, ahhoz, hogy Zalaegerszeg a jövő városa legyen.

Vigh László országgyűlési képviselő összefoglalta a járműipari tesztpálya létrejöttének lépéseit, s üdvözölte azt a tényt, hogy az eddigi beköltöző cégek mellé csatlakozott a Flex, amely a továbbiakban is bizakodásra ad okot, hogy Zalaegerszeg a jövőben megkerülhetetlen lesz a járműipari fejlesztések terén.

Dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke szintén felidézte a tesztpálya eddigi történetét, kitért arra is, hogy a Flex milyen fontos szerepet tölt be a térség gazdasági fejlődésében. A gazdasági ökoszisztéma a ZalaZONE területén egyetemi kampusz, világcégek, és a legújabb technológia egyidejű fejlődésének lehetőségét adja.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely elöljáróban a példás zalai együttműködési készséget méltatta, ami ilyen nagyszabású beruházások létrejöttét eredményezi a térségben. A gazdasági fejlődés a tudományos kutatás és fejlődés talaján áll, mondta, ami jelzi, Magyarország nem az összeszerelő ipari szegmensben érdekelt. 

Az időkapszulába került tárgyak között van a Zalai Hírlap csütörtöki lapszáma is, amelyet dr. Sifter Rózsa főispán helyezett el.

A ceremóniát kísérő műsorban Balássy Betty és Varga Feri énekelt világslágereket, a Freelusion Dance adott elő táncprodukciót. 

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap