Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Átadták az Erzsébethegyi felújított utat Zalaegerszegen

2023.02.27. 14:04 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Február 24-én délután avatták fel az Erzsébethegyi út 2,5 kilométeres szakaszát, melyet állami forrás felhasználásával újítottak meg 7 hónap alatt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megbízásából a Swietelsky Kft. végezte el a munkát, egy zalai alvállalkozó, a Hydrocomp Kft. bevonásával. A felújítás 917 millió forintba került, mondta az avatáson Balaicz Zoltán polgármester, hozzátéve, hogy a 2021-ben rövidebb szakaszon zajlott munkálattal együtt közel 1 milliárd forintból jutott biztonságos közlekedési lehetőséghez a településrész. Zalaegerszeg 600 kilométernyi úthálózatát igyekeznek folyamatosan felújítani, tette hozzá a városvezető. Az avatáson Vigh László országgyűlési képviselő a zalai közéleti szereplők hatékony összefogásáról szólt, amihez csatlakozott Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára is. 

A kormánynak a hazai úthálózatra vonatkozó 2010-es vállalásait felidézve jelezte, az autópálya, a gyorsforgalmi úthálózat építése időarányosan jónak mondható, s az is tartható cél, hogy a legkisebb településről is maximum 30 perc alatt elérhető legyen egy gyorsforgalmi út. Az avatáson köszönetét fejezte kis Domján István, a körzet önkormányzati képviselője, a munkálatokról Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei igazgatója beszélt, a kivitelezést pedig Piczinger Krisztián területi főmérnök jelentette készre. 

A zalaegerszegi Erzsébethegyi felújított közút burkolatszélessége 5,5 méter, a buszforduló utáni, körülbelül 580 méter hosszú szakasz pedig 4,5 méter széles, tájékoztat a műszaki tartalom dokumentuma. A projekt érintett 2 pár buszmegálló felújítást, illetve egyes megállóhelyet az Újhegyi út csatlakozásánál, valamint egy buszfordulót. Az autóbusz megállóhelyeken új peront alakítottak ki kiemelt szegéllyel, és nagy hangsúlyt fektettek a csapadékvizek kezelésére, elvezetésére is. A lakóházakkal övezett szakaszokon szegélyt és 50 cm széles 5 cm mély járható folyókát építettek a burkolat szélein. Ezek vonalába víznyelők kerültek, melyek zárt csapadékcsatorna-rendszerbe vezetik a vizet. A szakasz végén a Csukás-patakba vezetik a csapadékot zárt rendszerben, itt a patak medrét terméskővel burkolták.

Az átadáson személyesen vett részt Dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap, Képek: Halász Gábor