Átadták a kereskedelmi és iparkamara elismeréseit Zalaegerszegen

2022.05.26. 14:58 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Ünnepélyes díjátadóval egybekötött gazdasági fórumot tartott május 26-án a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (ZMKIK) a Kamarák Házában. A rendezvényen köszöntötték a közelmúlt szakmai versenyeinek döntős helyezést elért diákjait, továbbá bemutatták a megyei hírlap és a kamara közös, Zala Megye Gazdaságáért című kiadványát.

Kovács Dezső, a ZMKIK elnöke szót ejtett a zalai vállalkozások előtt álló kihívásokról, így többek között a szakképzett munkaerő hiányáról is. Kiemelte: a zalai vállalkozások kilencven százaléka kkv, ők foglalkoztatják a munkavállalók 75 százalékát. Ezeket a cégeket, tette hozzá, az összefogás, a tudásmegosztás és az innováció segítheti a talpon maradásban és a versenyben való helytállásban. Szavait Doucha Ferenc nagykanizsai vállalkozótól, a ZMKIK Nagykanizsa Térségi Szervezet elnökségének tagjától idézve így zárta: „Isten áldja a tisztes magyar ipart!”

Az országos versenyeken ­– a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen –döntős diákokat Lelkóné Tollár Ildikó, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese és Böröcz Csaba, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese köszöntötte. 

A fórumon több elismerés is gazdára talált. Zala Megye Gazdaságáért Kamarai Díjat vehetett át a hévízi Hotel Európa Fit képviseletében Tóth János, a szálloda igazgatóságának elnöke, a zalaegerszegi Windoor Design Kft. nevében Péntek Károly ügyvezető, Pendli István zalaszentgróti egyéni vállalkozó, a Zala Megye Szakképzéséért Kamarai Díj nyertese pedig ebben az esztendőben a nagykanizsai Knysa Gastro Group Kft. lett, az elismerést Kondricz Kornél étteremvezetőnek adta át Kovács Dezső, a ZMKIK elnöke és dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott. 

Öt egyéni vállalkozót Életmű Díjjal jutalmaztak. Ilyen elismerésben részesült a türjei kereskedelem meghatározó alakja, Aczél József; Nagykapornak megbecsült fodrásza, Horváth Lászlóné Lívia; Belovári Sándor, az alsópáhoki Vadász Söröző tulajdonosa; Boronyák József lenti villanyszerelő (ő betegsége okán később veszi át az elismerést) és Gácsi Mária, Felsőpáhok egyetlen fodrásza. Közös bennük, hogy bár különböző területeken, de jóban-rosszban kitartva, idestova ötven évet töltöttek el vállalkozóként a pályán.

A kamara szakmai grémiuma által elismert vállalkozásokkal, illetve az öt évtizedes kerek évfordulót ünneplő szakemberekkel, továbbá az országos versenyeken első helyezést elért tanulókkal a Zala Megye Gazdaságáért című kiadvány részletesen is foglalkozik, amelyben egyebek mellett dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés és Kovács Dezső, a kamara elnöke köszöntője, helyzetértékelése is elolvasható.

 MKIK Elnöki Aranyérmet érdemelt ki Dénes Elek, aki a méltatás szerint a vendéglátás területén az elmúlt ötven esztendőben végzett kimagasló szakmai és vállalkozói tevékenységéért, valamint a pincér- és szakácstanulók gyakorlati képzésében ellátott lelkiismeretes munkájáért kapta a magas rangú díjat. 

A Zalai Hírlap olvasóinak ajánlásai és szavazatai alapján a tegnapi fórumon talált gazdára a Zala Megyei Fogyasztókért cím is, amely a jogkövető, tisztességes piaci magatartást, a fogyasztóbarát, udvarias ügyintézést és a jó minőségű termékek, szolgáltatások biztosítását hivatott elismerni. Idén a két legtöbb szavazatot kapott vállalkozás a zalaegerszegi székhelyű Modern Otthonok Kft., valamint az alsópáhoki Bobo Fun Park lett, az elismerést előbbi képviseletében Gergye Ákos ügyvezető, utóbbiéban pedig Sós Éva, a Kolping Hotel igazgatóhelyettese és Sziné Horváth Beáta, a Bobo Fun Park vezetője vette át Németh Balázstól, lapunk értékesítési vezetőjétől.

A fórumon köszöntőt mondott Cseresnyés Péter ország­gyűlési képviselő; prof. dr. Csath Magdolna közgazdász, egyetemi tanár pedig arról tartott előadást, hogy a magyar gazdaságnak milyen lehetőségei vannak a változó világban. Beszédet mondott továbbá Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke is. 

Forrás: Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal