Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Átadták a Mérleg teret Zalaegerszegen

2024.05.14. 11:34 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

A május 10-i ünnepi díszközgyűlés után felavatták Zalaegerszeg belvárosának új közösségi pontját, a Mérleg teret. Az újjáépített Mérlegház mellett új köztéri szobor és 36 parkolóhely is létesült.

Fotó: Seres Péter / zaol.hu

A zalaegerszegi vár egykor itt álló északnyugati bástyáját cölöposzlopokkal, a török megszállás időszakát pedig a Farkas Ferenc szobrászművész által elkészített tarack mellett álló végvári vitéz szobrával idézték meg. 

Az átadási ünnepségen elsőként Böjte Sándor Zsolt, a térség önkormányzati képviselője mondott beszédet, hangsúlyozva azt, hogy a történelmi belváros szíve újulhatott meg a Mérleg tér, a Mérlegház és a köztéri szobor létesítésével. Kiemelte, hogy a város épített örökségének védelme és történelmi emlékeinek megóvása alapvető feladat, mert mindent, amit teszünk, gyermekeinknek, unokáinknak építünk.

Az önkormányzat megvásárolta, majd elbontatta az itt lévő romos házakat, idézte fel Balaicz Zoltán polgármester, hozzátéve, hogy a közművesítés és a parkolók megépítése után a városvédők régi álma is valóra vált. Visszaépítették az 1900-as évek legelején épült Mérlegházat, amely régen hozzátartozott a zalaegerszegiek mindennapjaihoz, s amelyről sokak őriznek kedves emlékeket. Szóba hozta, hogy egykor itt állt a négybástyás egerszegi végvár, amelynek északkeleti bástyájára társasház épült, délkeleti bástyáját a Göcseji Múzeum déli szárnya, míg a délnyugatit a piac, a vásárcsarnok és a környező házak fedik. Csak az északnyugati bástya maradt, ami még megidézhető volt, mondta a polgármester, utalva arra, hogy a cölöpöket ennek, illetve a végvár emlékének építették. Arra is gondoltak, hogy elhelyeznek itt egy köztéri alkotást is, ami a dicső török kori végvári harcokra emlékeztet.

A polgármester köszönetet mondott dr. Vándor Lászlónak, a Göcseji Múzeum korábbi igazgatójának, mert az általa végzett kutatásoknak köszönhetően lehet elképzelés az egykori végvárról. Köszönetét fejezte ki továbbá Farkas Ferenc Munkácsy-díjas és Zalaegerszegért díjas szobrászművésznek a köztéri szobor elkészítéséért. Emléklapot adott át továbbá dr. Vándor Lászlónak, Czeglédy Andrásnak, a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület elnökének, Kummer Gyula és dr. Szigeti István városvédőknek, elismerve munkájukat az épített értékek megőrzésében.

Az ünnepségen részt vett dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja is.
 

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap