Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Átadták a zalaegerszegi Szent Család Óvoda kibővített, felújított épületét

2023.11.10. 10:49 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Két évig zajlott a bővítés és a felújítás a Szent Család Óvoda épületén, az egyházi fenntartású létesítményt november 10-én adták át ünnepélyesen a gyerekeknek.

A Köztársaság úti óvodában 1997-ben kezdődött el a keresztény szellemiségű gyermeknevelés, 2002-ben három, 2010-ben már négy csoport működött, 2011-ben pedig tornateremmel bővült az intézmény. Ebben az évben vált egyházi fenntartásúvá az óvoda, ahol jelenleg 11 óvónő nevel 135 kisgyermeket. Minderről az átadóünnepségen szólt a gyermekintézmény vezetője, Kovácsné Ujj Andrea.

Balaicz Zoltán polgármester a beruházás kapcsán hangsúlyozta az önkormányzat, az egyház és az állam példaértékű együttműködését, amely lehetővé tette, hogy 1 milliárd forint ráfordítással korszerű épületben nevelkedjenek azok a zalaegerszegi gyerekek, akiknek szülei a vallásos nevelést fontosnak tartják. A város önkormányzata az összes gyermekintézmény felújítását célul tűzte ki, az ezzel kapcsolatos munka jó ütemben halad. Zalaegerszeg egyházi épületek felújításában is részt vesz, mindehhez élvezik dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes támogatását. A gyerekek létszáma pedig bizonyítja, hogy igény van a keresztény szellemben működő óvodára a városban – emelte ki a polgármester.  
Vigh László országgyűlési képviselő elmondta, a keresztény szellemiség talaján jó úton jár az ország, az óvoda érdemei közül pedig kiemelte a szintén keresztény elveket valló iskolára való felkészítést. 

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a test, a szellem és a lélek együttes fejlesztésére irányította a figyelmet, jelezve, az óvoda nem gyermekmegőrző intézmény, hanem ez esetben a fogékony életkornak megfelelően alakítja a vallásos érzület iránti érzékenységet. A névadás meglátása szerint arra utal, hogy példaként állítja a Szent Család, azaz a család fontosságát, majd kiemelte: látható, hogy helyi szülői igény nyomán bővül, gyarapszik a zalaegerszegi Szent Család Óvoda közössége, végül elismeréssel szólt a város vezetéséről, amely a jó ügyek mellé kellő forrást is képes szerezni az állammal, a kormánnyal való jó együttműködésnek köszönhetően. 

Ezután Kónya Zoltán, a kivitelező Homeland Kft. ügyvezetője jelentette készre az épületet.

Dr. Székely János szombathelyi megyés püspök örvendetesnek nevezte, hogy a gyermekintézmények fokozott figyelmet kapnak, hiszen a gyermekek, tehát a jövő nevelése a legfontosabb feladat, s ebben a szülők mellett nagy felelősség hárul az óvodára, iskolára. A püspök megáldotta az épületet, ezután a vendégek Kovácsné Ujj Andrea kalauzolásával végigjárták az óvodát, megtekintették a kápolnát és a csoportszobákat.

Az ünnepélyes átadón személyesen vett részt Dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja is.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap