Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Az energiaválságról tartottak fórumot az önkormányzati vezetőknek

2022.11.08. 10:39 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Működése, az elmúlt évek eredményei és fejlesztései alapján az önkormányzati szektor sikerágazatnak nevezhető, ezt kell megőrizni, amikor a drasztikusan növekvő energiaárakkal nézünk szembe – mondta Vigh László országgyűlési képviselő november 7-én, a megyeházán tartott fórum előtti sajtótájékoztatón.

A késő délutáni összejövetelre választókerületének önkormányzati vezetőit invitálta, amelyen dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár, dr. Sifter Rózsa főispán és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere is részt vett. Vigh László arról is beszélt, hogy már több település vezetője jelezte, úgy látják, megoldhatatlan fel­adat elé állítja őket az energiaárak növekedése. Ennek ellenére az alapvető szolgáltatásokat nyújtó intézményeket – egészségügy, nevelés, oktatás – mindenképpen működtetni kell, mert ezek tovagyűrűző hatása a gazdaságot is komolyan sújtja. Egyéb szolgáltatásoknál lehet takarékoskodni – példaként a könyvtárat, faluházat említette –, de ez minden településnél más és más megoldást igényel, ennek megtárgyalását is szolgálta a fórum. 

Dr. Dukai Miklós elmondta: az önkormányzatok energia-beszerzési nehézségeinek megoldására a kormány segítséget szeretne nyújtani. A több minisztérium bevonásával zajló tárgyalások koordinálásának miniszteri biztosa Balla György lett, akinek vezetésével a településekkel megvitatják, milyen hatással van költségvetésükre az infláció, és mi az, amiben kormányzati segítséget kérnek. Ez anyagiakon túl jogszabályokat is érinthet, amelyek például intézmények működtetésére, beruházások fenntartására vonatkoznak – hangsúlyozta az önkormányzati államtitkár .

Dr. Sifter Rózsa főispán köszönetét fejezte ki a polgármestereknek a múltban és jelenleg megélt viszontagságok – koronavírus-járvány, migráció, ukrán menekültek fogadása, háború okozta energiaválság – megoldása érdekében tett erőfeszítéseikért. Tájékoztatásként és esetleg követendő példaként sorolta fel az állami intézményeknél, azon belül a kormányhivatalnál is bevezetett költségcsökkentő intézkedések, ügyfélfogadások tekintetében hozott változtatásokat.

Térségben kell gondolkodni a problémák megoldásakor is, hiszen ez az összefogás jól működött az elmúlt években, amikor a környező településekkel fejlesztéseket valósítottak meg. Ezt Balaicz Zoltán polgármester bocsátotta előre, és hozzátette, a város önkormányzati közgyűlése 35 pontba foglalt intézkedéscsomagot fogadott el, ennek felét egyhangú támogatással, ellenszavazat nélkül. Legfőbb elvként azt tartották szem előtt, hogy az önkormányzati alapszolgáltatásokat mindenképpen tovább kell működtetni – fűzte hozzá.

Bölcsődék, óvodák, oktatási és nevelési intézmények, orvosi rendelők, idősotthonok, szociális intézmények és támogatások, valamint a gyermekétkeztetés tartozik ebbe a körbe – egészítette ki a polgármester. Több intézmény működését át kellett alakítani, többet ideiglenesen bezárnak. Jó hír, hogy a színház, ha rövidített évaddal is, de működhet, ahogy a fontosabb sportlétesítmények is, az uszoda nyitvatartását pedig kormányzati támogatás teszi lehetővé. A város helyzetében annyi a könnyebbség, hogy 2023. szeptember 30-ig él a szerződése a gázszolgáltatásra, ám az áram esetében ez év végén lejár. A jelenleg ismert számok szerint jövőre 6,6 milliárd forinttal nő meg a megyeszékhelyi önkormányzat energiaszámlája – zárta Balaicz Zoltán.

Forrás: Zala Megyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap