Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Az Országos Haditorna Verseny döntőjébe jutott a nagykanizsai Zsigmondy Technikum csapata

2024.10.16. 15:19 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Katonás próbatételeken 19 középiskolás csapat mérte össze ügyességét és rátermettségét október 15-én, Zalaegerszegen, a Városi Ifjúsági és Sportcentrumban. Az Országos Haditorna Verseny Zala vármegyei döntőjének tétje az országos döntőbe kerülés volt. Az esemény megnyitóján köszöntőt mondott dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja is.

Kép
Országos Haditorna Verseny Zalai döntő 2024

A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 20. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda, valamint a Magyar Honvédség Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred, Vitéz Nagy Sándor 48. Területvédelmi Zászlóalj közös szervezésében valósult meg az Országos Haditorna Verseny Zala vármegyei fordulójának döntője.

Zalában nagy hagyományai vannak a vetélkedőnek, mondta dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja a megnyitón, utalva arra, hogy a Göcseji Harci Túrát 16 alkalommal valósították meg. Kiemelte, hogy az Országos Haditorna Verseny hazájukat szerető, a honvédelem iránt érdeklődő középiskolás diákok megmérettetése, akik példát mutatnak korosztályuknak a közösségben gondolkodásról és az egymásért tenni akarásról. A világ történései, az orosz–ukrán háború, a migrációs válság, a dunai árvíz mind azt bizonyítják, hogy szükség van ezekre az értékekre.

Jó hangulatú versenyt kívánt és gratulált a részvételért a diákoknak Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere arról beszélt, hogy a város a régmúltból eredendően is fontos katonai hagyományokkal rendelkezik. A jelenről szólva örömét fejezte ki, hogy a verseny révén hozzájárulhatnak a katonai képzés népszerűsítéséhez. Az Országos Haditorna Verseny a honvédelmi nevelés részét képezi. Nagyon jó módja és lehetősége annak, hogy a fiatalokban elmélyítsék a hazafiságot és a honvédelem iránti szeretetet, húzta alá Kis-Bús Károly ezredes.

A diákoknak több próbatételen kellett bizonyítaniuk rátermettségüket, többek között honvédelmi totóban, gyakorló kézigránáttal történő célba dobásban és fegyveres váltófutásban. Harmadik helyen végzett a zalaegerszegi Ganz Ábrahám Technikum, második helyen a keszthelyi Vajda János Gimnázium. Első helyezést ért el a nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Technikum csapata. Ők jutottak tovább a Haditorna Verseny országos döntőjébe.

Forrás: Zalai Hírlap/Zala Vármegyei Kormányhivatal