Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Bál a koraszülöttekért Zalaegerszegen

2023.02.20. 13:37 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Koraszülöttmentés akkor szükséges, ha a kicsik olyan helyen látják meg a napvilágot, ahol megfelelő módon nem lehet ellátni őket. Ebben az esetben speciális mentőautóval szállítják őket a megfelelő kórházba, perinatális intenzív centrumba (PIC). Ez felkészült személyzetet,  24 órás készenlétet igényel. Többek között erről is szó esett 2023. február 18-án, szombaton, a ZalaZone fogadóépületében, ahol két év kihagyás után rendezték meg a  Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány jótékonysági bálját. 

Dr. Gárdos László főorvos, az alapítvány kezdeményezője, a megyei kórház gyermekosztályát vezető főorvos szólt az elmúlt évekről is. Ennek csak egyik adata, hogy az alapítvány működése alatt speciális mentőautójuk 250 ezer kilométert tett meg. A korábbi Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt pályázat támogatásával egy újabb mentőautót szereztek be, melyet a jótékonysági bálon mutattak be a sajtó képviselői részére. Az új jármű az alapítvány és az Ambu- Box Kft. közös fejlesztése, és különlegessége, hogy egyszerre két inkubátort tud szállítani. Így két csecsemő (például ikerszülés esetén) késedelem nélkül juthat el az intenzív ellátást nyújtó kórházba. Az egyik inkubátorban a legmagasabb műszaki és orvostechnológiai követelményeknek megfelelő ellátás, a második hordozható inkubátorban pedig szubintenzív szintű ellátás biztosítható. Erre Magyarországon eddig a kilenc koraszülöttmentő centrum egyikében sem volt lehetőség, emelte ki a főorvos.
Az új mentőautó kulcsát Vigh László országgyűlési képviselő nyújtotta át a koraszülöttmentésben dolgozóknak.

A bál alkalmából az alapítvány díjakkal ismerte el a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Gyermekosztályán dolgozó szakemberek munkáját és hivatástudatát. Lelkes segítő díjat kapott Tóth Anikó védőnő. Tündérkéz díjban és Odaadó gondoskodással a gyermekekért nővér-ösztöndíjban részesült Maár Andrea Zsófia, gyermekápoló, sürgősségi szakápoló, valamint Vargáné Németh Krisztina, csecsemő- és gyermekápoló, illetve Zsohárné Németh Tünde, csecsemő- és gyermekápoló. "Gyógyító mosoly" díjban és Hűséggel az itthoni gyermekgyógyászatért orvos-ösztöndíjban részesült dr. Beregszászi Andrea.  Az elismeréseket az alapítványi kuratóriumot eddig irányító Peresztegi Imre, illetve a posztot tőle átvevő Nagy András nyújtotta át. A rendezvényen Dr. Sifter Rózsa főispán is személyesen vett részt.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap