„Csak tettem a dolgom” Keresztury Dezső domborművét avatták fel Zalaegerszegen

2024.09.06. 08:48 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

A Széchenyi-díjas író, tudós és akadémikus születésének 120 éves jubileumi esztendejét emlékévvé nyilvánította Zalaegerszeg városa, melynek keretében 2024. szeptember 4-én szerdán konferenciát tartottak, valamint emlékkiállítás nyílt „Itt, itt a helyünk” címmel a Gönczi Galériában. Ezt megelőzően pedig a nevét viselő művelődési központ előtt Keresztury Dezső domborművét avatták fel.

Béres János szobrászművész készítette a „Csak tettem a dolgom” Keresztury-idézetet viselő alkotást, melynek történetét Flaisz Gergő, a VMK igazgatója idézte fel az ünnepség elején. A domborművet először a művelődési központ aulájában szerették volna elhelyezni, mely végül mégis az épület előtt, a megújult téren kapott végleges helyet. 

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere úgy fogalmazott: a város díszpolgárára – akit tisztelet, megbecsülés és szeretet övezett egész életében – méltó ünnepségsorozattal kívánunk emlékezni, melyért külön köszönet illeti a szervezőket, köztük a Keresztury Dezső Emlékbizottságot és a megyei könyvtárt, emelte ki a városvezető.

Az eseményen és a dombormű leleplezésében személyesen működött közre Dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja is.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap