Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Csendes főhajtás a doni hősök emlékére

2024.01.15. 12:13 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

A doni áttörés 81. évfordulója tiszteletére tartott csendes megemlékezést Zalaegerszeg önkormányzata a Hősök kertjében lévő II. világháborús emlékműnél január 12-én.

Az eseményen részt vett Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, Dr. Varga Andrea a Zala Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, városi és a vármegyei közgyűlés tagjai, a városi és a vármegyei rendvédelmi és katonai szervezetek vezetői, a Ganz-technikum kadétnövendékei, a Rendért zalai polgárőr egyesület, illetve más társadalmi szervezetek tagjai.

A megemlékezők egy szál halványsárga színű rózsa, valamint mécsesek elhelyezésével rótták le kegyeletüket a vármegye és Zalaegerszeg hőseinek emléke előtt.

Ez a nap csendet kíván. Megemlékezést és elgondolkodást a múlton, amely sok tanulságos üzenetet hordoz a jelennek és a jövőnek is, vezette fel gondolatait Balaicz Zoltán polgármester.

- Mert a 21. században is háborúk dúlnak. Az orosz–ukrán háború, az izraeli és a gázai konfliktus, a Koszovóban eldördülő fegyverek, a Távol-Keleten jelentkező feszültségek mögött az áll, hogy a mai napig nem oldották meg azokat a problémákat, amelyek a 20. századra is jellemzőek voltak. A mai napig nem változott az sem, hogy a konfliktusokat nem a békére törekvő tárgyalásokkal, hanem még mindig emberéletek kioltásával próbálják bizonyos politikai hatalmak megoldani.

A polgármester kiemelte: éppen ezért kell kegyelettel emlékezni az 1943. január 12-én bekövetkezett doni áttörésre, amelyben közel 140 ezer magyar honfitársunk vesztette életét, hazánktól távol, idegen célokért küzdve.

Az egymás közötti megértés, egymás tisztelete és a béke mindennél fontosabb, mondta a polgármester, utalva arra, hogy majdnem ugyanott ma is embertelen küzdelmek zajlanak. Nem változott szinte semmi, csak a szereplők. Imádkozzunk a békéért és gondoljunk kegyelettel azokra is, akik a mai napon is kénytelenek vérüket oltani, hangsúlyozta végül Balaicz Zoltán.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap