Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Diplomaátadó ünnepség a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában

2023.07.17. 15:39 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Piacképes tudással felvértezve lépnek ki a zalaegerszegi egyetemi kampusz kapuján a friss diplomás hallgatók, akik a közgazdasági és mérnöki szakok elvégzését követően július 13-án, pénteken vehették át oklevelüket. Az elhangzott ünnepi beszédek is ebben erősítették meg a jelentős nap örömét jelen lévő családtagjaikkal megosztozó 55 végzős diákot, akiket dr. Varga Andrea, a Zala Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója is köszöntött.

A diplomaátadó ünnepségre a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjának (PE ZEK) nagy előadójában került sor, ahol a latin nyelvű ballagási ének hangjaira bevonuló, az egyetem vezetőiből, valamint a város közéleti személyiségeiből álló elnökséget állva fogadta az ünnepi közönség.

"A tehetség csendben alakul ki, de a jellem a világ viharaiban", idézte Goethe gondolatát dr. Abonyi János, a Pannon Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese, ezzel is arra buzdítva a felsőoktatási tanulmányaikat befejező fiatalokat, hogy ne tartsanak, ne ijedjenek meg az előttük álló változásoktól, hiszen az hívja elő az emberből a kreativitást, a megoldásokat. Teremtsenek olyan világot, amelyet a saját majdani gyerekeiknek kívánnak, tette hozzá a rektorhelyettes, végül köszönetet mondott a szülőknek és az oktatói karnak, hogy figyelmükkel, tudásukkal segítették az új nemzedéket a korszerű ismeretek megszerzésében. Dr. Palányi Ildikó, a PE ZEK megbízott főigazgatója, a gazdálkodási kar dékánja beszédében a diákok és tanáraik közös munkája ünnepének nevezte a diplomaátadót, jelezve, a tanulmányi időszak számos nehézséget hozott az egyetemváltás levezénylésétől az új, projekt alapú oktatási struktúra bevezetésén át a világjárvány miatti online oktatásig. Megköszönte Zalaegerszeg város és a duális oktatásban partner vállalkozói környezet támogatását, a végzősöket pedig bíztatta, találják meg mindazt az életben, ami céljaikat szolgálja. Ehhez csatlakozott dr. Németh Sándor, a veszprémi székhelyű PE Mérnöki Kara dékánja, amikor az egyetemen támasztott magas követelményekről beszélt, melyeket a hallgatók érdekében alakítanak ki, s gratulált a Pannon Egyetemen végzettek népes családjába frissen bekerülőknek.  Dr. Czúni László, a Műszaki Informatikai Kar dékánhelyettese elismerően szólt a hallgatók eredményes munkájáról, a kitartásról, a céltudatosságról, és útravalóul a kételkedés, a válaszok keresésének fontosságát emelte ki.

Vigh László országgyűlési képviselő a zalai, zalaegerszegi munkalehetőségeket, köztük a tesztpálya innovatív terepét ajánlotta a diplomások figyelmébe. Dr. Varga Andrea, a Zala Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója a pályakezdőkre váró állami támogatásokat emelte ki. Ezek közül a kormány legújabb intézkedését, a júniustól hatmilliárd forintos kerettel, hazai forrásból elindult Vállalkozó Start II. programot részletezte, melynek keretében az induló egyéni, vagy mikrovállalkozásnak minősülő társas vállalkozások igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást kezdeti költségeik fedezése és versenyképességük növelése érdekében. 

Ezt követően az elmúlt évek Zala vármegyei beruházásaira hívta fel a figyelmet, melyek remek lehetőséget nyújtanak az itthon maradásra a műszaki, mérnöki, informatikai végzettséggel rendelkező diplomás fiataloknak, de a logisztikusok és a pénzügyi szakemberek számára is.

A Pannon Egyetem nem csak szaktudást adott Önöknek, de valami mást is, ami legalább ennyire értékes: kapcsolatrendszert, mely idővel mind szakmailag, mind emberileg a hasznukra válhat majd. hangsúlyozta a Főigazgató, majd hozzátette: ehhez pedig mi sem lehet jobb közeg, mint a szülőföld, ahol úgy építhetik karrierjüket, hogy közben nem kell elszakadniuk a családjuktól, barátaiktól, iskolatársaiktól. Kívánom, hogy legyenek sikeresek a karrierjükben, boldogok a magánéletben, és váljanak tevékeny építőivé hazánknak – zárta gondolatait dr. Varga Andrea.

Dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere annak a reményének adott hangot, hogy minél többen választják a várost leendő életük színhelyéül.

A diplomaosztón a Pannon Egyetem Szolgálatáért Emlékéremmel és a Pannon Egyetem TDK Oktatói Díjjal tüntették ki dr. Jármai Erzsébet Máriát, korábbi tudományos dékánhelyettest, a tudományos diákköri munka koordinálóját. A hallgatói önkormányzat nevében Varga Boglárka, a végzettek nevében László Dorina foglalta össze az együtt töltött diákéveket. Az egyetemi zászlóra kerülő, a végzős évfolyamot jelképező szalagot Papp Roland szeniornak választott hallgató adta át a dékánnak.

Forrás: Zalai Hírlap/Zala Vármegyei Kormányhivatal