Értéket teremtettek: munkájuk legjavát hozták el

2024.09.04. 14:52 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Harmadik alkalommal rendezett közfoglalkoztatási kiállítást és vásárt „Értéket teremtünk” címmel a Zala Vármegyei Kormányhivatal. A Belügyminisztérium támogatásával megvalósuló rendezvénynek ezúttal a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac adott otthont, ahol tíz zalai, egy Vas vármegyei nonprofit szervezet és egy Somogy vármegyei község mutatta be a közfoglalkoztatás keretében előállított terményeiket, termékeiket a szeptember 3-i, keddi piacnapon.

A magyar kormány 2010-től kezdődően óriási erőfeszítéseket tett a munkanélküliség felszámolása érdekében, így Zalában is több ezer munkahely jött létre, és jelentősen javultak a foglalkoztatási mutatók, emelte ki köszöntőjében dr. Sifter Rózsa főispán. Mivel Zala vármegye aprófalvas szerkezetű, sok kistelepülés híján van a munkalehetőségeknek. A kormány által meghirdetett közfoglalkoztatási programokra azért van szükség, hogy az önkormányzatok tudjanak megélhetést biztosítani azoknak, akik távol esnek a munkapiac világától. Dr. Sifter Rózsa sikeresnek nevezte a közfoglalkoztatást más szempontból is: 2014-ben 9350-en vettnek részt benne, 2023-ra ez a szám 1400-ra csökkent, mivel a versenyszféra nagy örömmel veszi át az értékes munkaerőt, ami szintén a program eredményességét bizonyítja.

Országosan 68 713 főt tett ki a közfoglalkoztatottak létszáma júniusban, ismertette Réthy Pál, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára, majd kiemelte: a közfoglalkoztatás kulcsszerepet tölt be a résztvevők jövedelemének emelésében, életkörülményeik javításában. Elmondta továbbá, hogy Zala vármegye 2011-től összesen 44,5 milliárd forint, 2024-ben pedig 1,6 milliárd forint támogatást használhatott fel erre a célra. 

A rendezvényen köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő, Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, valamint Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő.

Forrás: Zalai Hírlap/Zala Vármegyei Kormányhivatal